Lurdy se vzdalují postiženým a nemocným poutníkům

17.5.2014 

Podle informací Italské národní jednoty pro dopravu nemocných do Lurd a mezinárodních svatých míst (UNITALSI) se vážně zkomplikovalo vypravování zvláštních vlaků pro nemocné poutníky do mariánského města. Francouzské dráhy totiž definitivně zrušily speciální vlakové soupravy a daly přednost rychlovlakům Tgv, které ovšem nejsou upraveny pro přepravu postižených a nemocných.

Italský list Avvenire cituje lurdskou starostku Josette Bourdeuovou, podle které je toto rozhodnutí katastrofální. Předseda italského sdružení pro přepravu lurdských poutníků odhaduje, že využití jen alternativních způsobů dopravy, tedy hlavně autobusové, zamezí cestu až šesti tisícům nemocných poutníků ročně.

Jak zdůrazňuje biskup lurdsko-tarbeské diecéze mons. Nicolas Brouwet, nemocní a hendikepovaní věřící přitom v Lurdech mají první místo. „Právě tito lidé přitom často evangelizují zdravé poutníky. Díky svému přilnutí ke Kristu, svou modlitbou, radostí a důvěrou v Pána posilují naši naději“, podotýká francouzský biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.