Svět protestuje proti rozsudku smrti

17.5.2014 

Meriam Yahya Ibrahim, sedmadvacetiletá žena v osmém měsíci těhotenství byla odsouzena k smrti za konverzi ke křesťanství. Její kauza vzbudila protesty politiků a organizací na celém světě.
Otec odsouzené byl muslim. To podle islámského šariátního práva, které bylo na začátku 80. let začleněno do súdánského trestního zákoníku znamená, že jeho dcera je automaticky muslimkou. Meriam u soudu vypověděla, že otec opustil její křesťanskou matku, když byla ještě dítětem. jako malá byla tedy vychovávána v křesťanské víře. Meriam tedy uvádí, že muslimkou nikdy nebyla. V roce 2011 se vdala za křesťana. V této chvíli je ve vězení spolu s dvouletým synem.

Vzhledem k tomu, že podle šariátu je Meriam muslimkou, soud považuje její manželství za neplatné a děti za zplozené v cizoložství. Proto má být před výkonem rozsudku smrti za apostazi ještě bičována. Muž odsouzené, Daniel Wani, po ohlášení rozsudku, který má být vykonán po narození dítěte, prohlásil: „Nevím, co mám dělat, jen se modlím.“ Rozsudek není ještě pravomocný. Na celém světě se proti němu vznesly protesty a některé nevládní organizace ujišťují, že dojde k novému procesu.
Pro Vatikánský rozhlas hovoří don Renato Sacco z katolického hnutí za mír Pax Christi:

Tyto věci nás hluboce znepokojují, protože v sázce je lidský život. Musíme se mít na paměti,a bychom neživili obecné anti islámské nálady. Za příklad tu může posloužit Irák. Když pracujeme společně, sdílíme obtíže i radosti, jsme schopni rozlišit, co je podstatné a co je naopak poblázněnost určité náboženské vize. Nikdy není přípustné v Božím jménu vraždit člověka. Pokud to dělají islámisté – mýlí se, činí-li to židé nebo křesťané – rovněž se mýlí... Považují za skutečné rouhání používat Boží jméno ve službě politickým, ekonomickým či teroristickým cílům... To je nutné odsoudit bez jakýchkoliv výhrad a výjimek!

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.