Katolický kardinál poprvé navštívil Severní Koreu

22.5.2014 

Soulský arcibiskup, kardinál Andrew Yeom Soo-jung, se stal vůbec prvním kardinálem, který vstoupil na území Severní Koreje. Včera, 21. května, překročil hranice a krátce navštívil průmyslovou oblast Kaesong, kde na základě bilaterální dohody vznikají podniky, v nichž bok po boku pracují obyvatelé Severní a Jižní Koreje.
Kardinál Yeom je zároveň apoštolským administrátorem Pchjongjangu. Podle agentury Fides byla oficiálním cílem jeho krátké cesty návštěva Jihokorejců zaměstnaných v těchto průmyslových závodech.

Průmyslová oblast Kaesong je jedním z nedávných projektů pro sblížení mezi oběma Korejemi, které jsou navzdory příměří podepsanému v roce 1953 stále ještě ve válečném stavu. V dubnu loňského roku byla kvůli bilaterálnímu napětí tato průmyslová zóna uzavřena. V červenci pak soulský arcibiskup sloužil zvláštní mši za usmíření a obnovu provozu v Kaesongu.

Pchjongjang, nazývaný na počátku 20. století díky svým třem tisícům kostelů Jeruzalémem Orientu, je dnes pro křesťany jedním z nejvíce nepřátelských míst na světě. Podle organizace Open Doors žije v Severní Koreji navzdory pronásledování 100 až 400 tisíc křesťanů, kteří se scházejí tajně v tzv. domácích kostelech a podzemních komunitách. Oficiálně existuje v Pchjongjangu jen jediný kostel, v němž mohou se zvláštním povolením čas od času sloužit jihokorejští kněží za asistence shromáždění pečlivě vybraného příslušnými vládními úřady.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.