Apoštolský nuncius v Izraeli: Papež nám pomůže v nastolení vzájemné důvěry

23.5.2014 

Třináct promluv a meditace po nedělní modlitbě Zdrávas Královno, tři eucharistické celebrace, celá řada veřejných a soukromých setkání. To vše zhuštěno do padesáti šesti hodin rozdělených do tří etap a rozmístěno na trase o délce dvaceti tisíc kilometrů. Svatá země čeká na Petrova nástupce, potvrzuje papežský nuncius v Izraeli a apoštolský delegát pro Palestinu, arcibiskup Giuseppe Lazzarotto:

”Očekávání je veliké, i když se tu a tam objeví také kritické hlasy. Není nutné jim přikládat přílišnou důležitost, protože to jsou izolované případy. Lidé touží po tom, aby papežova přítomnost, jeho slova a gesta dodaly injekci optimismu, naděje a povzbuzení, které všichni potřebujeme. Nemyslím si, že by papežovu návštěvu mohly narušit projevy vandalismu vůči křesťanským místům kultu. Je to bohužel častý jev, ale i zde je třeba zdůraznit, že se jedná o ojedinělé případy. Naprostá většina izraelského obyvatelstva se staví kladně jak k papežově návštěvě, tak k přítomnosti křestanů.”

Budou mít palestinští občané problémy s tím, aby se účastnili papežské mše v Betlémě?

”Palestinci dostanou zvláštní povolení, aby se mohli této mše účastnit. Udělali jsme vše proto, aby se každý, kdo projeví o účast zájem, nesetkal s žádnými obtížemi. Povolení už byla rozdána.”

Papež přijíždí v okamžiku, kdy izraelsko-palestinská vyjednávání stojí v mrtvém bodě. Myslíte si, že by jeho návštěva nějak mohla tento dialog obnovit a zprůchodnit?

”Pevně v to doufám, a nejsem sám. Žije tu mnoho mužů a žen dobré vůle. Je nutné dát hlas těmto lidem, kteří pracují v terénu, na praktické a každodenní úrovni, a hledají vzájemnou důvěru. Co se týče jednání Svatého stolce s Izraelem, myslím, že jsme v závěrečné fázi projednávání základní smlouvy. Je to úzce odborná dohoda, která se týká daňových otázek. Právě z tohoto důvodu nikam nespěcháme, důležité je smlouvu dobře vypracovat.”

Uzavírá apoštolský nuncius v Izraeli v rozhovoru s naším korespondentem v Jeruzalémě.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.