Všichni touží po míru

25.5.2014 

Promluva papeže Františka před modlitbou Regina caeli, Betlém

Drazí bratři a sestry,

Na tomto místě, kde se narodil Kníže pokoje, bych rád vyslovil svoje pozvání Vám, pane prezidente Mahmúde Abbási, a panu prezidentovi Šimonu Perésovi, abyste se spolu se mnou spojili v intenzivní modlitbě k Bohu za dar pokoje. A jako místo konání tohoto modlitebního setkání nabízím svůj dům ve Vatikánu. Všichni touží po míru, mnoho lidí jej denně vytváří malými gesty; mnozí trpí a trpělivě snášejí námahu četných pokusů o jeho vytvoření. A všichni, zvláště ti, jejichž úkolem je sloužit vlastnímu národu, máme povinnost stát se nástroji a tvůrci pokoje především v modlitbě. Budovat pokoj je obtížné, ale žít bez pokoje jsou muka. Všichni muži a ženy této země a celého světa nás žádají, abychom přednesli Bohu jejich vroucí touhu po pokoji.

Na závěr této bohoslužby obracíme svou mysl k Nejsvětější Panně Marii, která právě zde v Betlémě porodila svého syna Ježíše. Panna Maria více než kdo jiný nazírala Boha v Ježíšově lidské tváři. S pomocí svatého Josefa jej zavinula do plének a položila do jeslí.

Jí svěřujeme toto území a všechny, kdo zde žijí, aby mohli žít ve spravedlnosti, pokoji a bratrství. Svěřujeme jí také poutníky, kteří sem přicházejí načerpat z pramenů křesťanské víry a kteří jsou přítomni i na této mši svaté. A je jich tu hodně…

Panno Maria, bdi nad rodinami, mladými i starými lidmi. Bdi nad všemi, kdo ztratili víru a naději; potěš nemocné, vězněné a všechny trpící, buď oporou pastýřů a celé obce věřících, aby byli v této požehnané zemi „světlem a solí“.

Při rozjímání o Svaté rodině tady v Betlémě zalétá moje mysl bezděčně do Nazaretu, kam se doufám, dá-li Bůh, budu moci vydat při jiné příležitosti. Z tohoto místa objímám věřící křesťany žijící v Galileji a povzbuzuji zakládané Mezinárodní centrum pro rodinu v Nazaretu.

Panně Marii svěřujeme osudy lidstva, aby se na světě otevřely nové a slibné horizonty bratrství, solidarity a pokoje.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.