V souvislosti s papežskou návštěvou doufají Filipínci ve větší pomoc

29.5.2014 

Ohlášení papežské cesty na Filipíny a zejména skutečnost, že František plánuje návštěvu oblastí postižených tajfunem, může přispět k zlepšení situace obětí této přírodní katastrofy. Političtí představitelé totiž v souvislosti s papežskou cestou ohlásili zdvojnásobení prací na zničeném území a zavedení efektivnější pomoci pro oběti.

Vybízí k tomu také církev na Filipínách, která od samého počátku stojí v první linii pomoci obyvatelstvu zasaženému tajfunem. Zároveň zveřejňuje také případy špatného hospodaření s humanitárními prostředky a informuje o rostoucí korupci. Pomocný biskup manilské arcidiecéze Broderick Pabillo, zodpovídající v rámci episkopátu za sociální otázky, vybídl filipínskou vládu k intenzivnějšímu nasazení v pomoci. Pokud se tak nestane, dodal, Filipíny se budou muset stydět před světem.

První známkou papežovy starosti o Filipínce zasažené tajfunem bylo vybudování tzv. „Františkovy vesničky“. Je to však jen kapka v moři potřeb. Půl roku po té, co se nad Filipínami přehnal nejsilnější tajfun v historii ostrovů, zůstává stále 2 miliony lidí bez střechy nad hlavou.

Tajfun zpustošil střední část filipínského souostroví 8. listopadu 2013. Podle oficiálních údajů si vyžádal 6 tisíc životů na 100 tisíc nezvěstných. Následky řádění živlu se dotkly 14 milionů lidí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.