Papež píše německým katolíkům : pravý dialog je modlitba

30.5.2014 

Četba papežova poselství ve středu večer zahájila již 99. celonárodní shromáždění německé církve, Katholikentag, který letos hostí řezenská diecéze. Ve svém pozdravu papež František vyzývá, aby křesťané neopomíjeli starosti lidí, kteří žijí na okraji – ať již společenském, církevním, nebo lidském. Kromě toho účastníky Katholikentagu prosí, aby se za sebe navzájem modlili a učili se jeden od druhého. „Tak se stanete staviteli mostů v církvi a budete vydávat svědectví o naší víře před společností“, píše papež v poselství.

Motto letošního celoněmeckého katolického setkání totiž zní „Stavět mosty s Kristem“. „Kristus je základ, na kterém můžeme s touto stavbou začít“, upomíná papež. Je to právě on, kdo zboural dělící stěny mezi lidmi a mezi Bohem a člověkem (srov. Ef 2,14), podotýká František a evokuje události, která naopak dialogu zabránily – vypuknutí první světové války právě před jedním stoletím a pozdější stavbu Berlínské zdi, od jejíhož strhnutí letos uplyne 25 let.

První světovou válkou začalo krvavé století, píše dále papež. V lidských srdcích vyrostly zdi nedůvěry, zloby a nenávisti člověka k člověku. Lidé se tak začali ve své zášti izolovat – a od hradeb v lidských srdcích už byl jen malý krok ke stavění dělících zdí. Smíření pak je velmi obtížné, poznamenává Petrův nástupce a poukazuje na trpkou zkušenost Berlínské zdi, která způsobila mnoho utrpení a odloučení. „Avšak poté“, navazuje, „se lidé začali scházet v kostelech k modlitbě za mír. A v síle modlitby vycházeli do měst, kde se k nim, týden po týdnu, připojovalo stále více dalších lidí, až se konečně Berlínská zeď zhroutila“.

Podle papeže se v této události nedávných dějin projevilo poslání každého křesťana – tedy modlit se a poté vycházet ven a nést dobrou zprávu druhým lidem, kteří po ni zhloubi touží. Stavět mosty tedy pro křesťana znamená zejména modlit se. Zde spočívá pravý dialog, reaguje papež na časté volání německé církve po dialogu. Modlitba neběží po jedné koleji, upomíná, ačkoliv Ježíš často mluví docela tiše, což vyžaduje naši bdělou pozornost a častou četbu evangelia. Kéž se tedy Katholikentag vyznačuje takovýmto pravým dialogem, uzavírá papež František své poselství, které pronesl apoštolský nuncius v Německu, arcibiskup Nikola Eterovič. Na středeční zahájení Katholikentagu se navzdory deštivému počastí dostavilo deset tisíc lidí, včetně německého prezidenta Joachima Gaucka, který ve svém projevu vyzýval k jednotě různých křesťanských vyznání. Organizátoři letošního Katholikentagu, který nabízí tisícovku programových položek, do soboty očekávají 30 až 50 tisíc návštěvníků.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.