Papež vyzval k překonání nedorozumění na Ukrajině a ve Středoafrické republice

1.6.2014 

Na náměstí sv. Petra se dnes v poledne sešlo 60 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu Svatého otce před velikonoční mariánskou modlitbou Regina caeli a mimo jiné řekl

Ježíš vracející se na nebe přináší Otci dar. Jaký? Svoje rány. Jeho skvoucí tělo je bez podlitin a šrámů od bičování, ale uchovává si ony rány. Po návratu je ukazuje Otci a říká: „Pohleď Otče, to je cena odpuštění, které jsi udělil“. Když Otec pohlédne na Ježíšovy rány, vždy nám odpustí. Nikoli proto, že jsme dobří, ale proto, že Ježíš za nás zaplatil. Pohledem na Ježíšovy rány se Otec stává milosrdným. V tom dnes spočívá velká Ježíšova práce v nebi: ukazovat Otci cenu odpuštění, tedy tyto rány. Je v tom něco krásného, co nás povzbuzuje, abychom neměli strach žádat o odpuštění. Otec vždycky odpouští, protože hledí na Ježíšovy rány, hledí na náš hřích a odpouští.

PLNÉ ZNĚNÍ polední papežovy promluvy je ZDE

Po promluvě a mariánské modlitbě papež obrátil pozornost k Ukrajině a Středoafrické republice a ke Světovému dni sdělovacích prostředků:

Se zármutkem v duši se modlím za oběti napětí, která dosud trvají v některých krajích Ukrajiny, jakož i ve Středoafrické republice. Znovu důrazně vyzývám všechny zúčastněné strany, aby byla překonána nedorozumění a trpělivě se usilovalo o dialog a zklidnění. Maria, Královno míru, pomoz všem svou mateřskou přímluvou. Maria, Královno míru, oroduj za nás.

Na dnešek připadá Světový den sdělovacích prostředků na téma Komunikace ve službě autentické kultury setkávání. Společenské sdělovací prostředky mohou usnadňovat smysl pro jednotu lidské rodiny, solidaritu a úsilí o důstojný život pro všechny. Modleme se, aby komunikace ve všech svých formách byla skutečně ve službách setkávání mezi lidmi, komunitami a národy; setkávání založeného na respektu a vzájemném naslouchání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.