Papež vybízel biskupy Zimbabwe k jednotě

3.6.2014 

Rychlý rozvoj církve v Zimbabwe v poměrně krátkých dějinách křesťanství na jihu Afriky připomněl papež František při setkání s osmičlennou Biskupskou konferencí této země, která byla jako britská kolonie známá pod jménem Rhodesie.

V poselství předaném biskupům u příležitosti návštěvy ad limina Apostolorum zdůraznil papež František úlohu misionářů, přijíždějících často z dalekých zemí. První misionáři dorazili do této oblasti už v 16. století, byli však vyhnáni na konci 18. století a vrátit se mohli teprve o sto let později. Díky jejich obětavosti se misijní stanice změnily ve farnosti a diecéze – píše Svatý otec. – Církev zapustila kořeny v místních lidech a dnes má mnoho povolání ke kněžství a řeholnímu životu. Celé generace obyvatel Zimbabwe, včetně řady politiků, získaly vzdělání ve školách spravovaných církví a nemocní se po desetiletí léčí v katolických nemocnicích.

Papež připomněl vleklý konflikt, který způsobil smrt mnoha obyvatel a několik milionů přiměl k opuštění vlasti. V tomto kontextu povzbudil biskupy k péči o jednotu a uzdravení ran. Křesťané jsou totiž po obou stranách konfliktu, jsou členy jak vládních tak opozičních politických stran, jsou bílí i černí, někteří bohatí, ale zpravidla velmi chudí.

Svatý otec vybízí k úsilí o jednotu kněží, k vykořenění vášní a egoismu z jejich středu. „Kromě svatých kněží potřebuje církev také horlivé, dobře připravené katechety, kteří budou spolupracovat s klérem i s laiky,“ píše František. Doporučuje biskupům Zimbabwe také pozornou péči o přípravu mladých katolíků k manželství: „zpřístupňujte jim bohatství morálního učení církve o životě a lásce, tak jim totiž umožníte nalézt pravé štěstí ve svobodě jako matkám a otcům.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.