Papež František poděkoval učitelům

3.6.2014 

Papež František ve svém dnešním tvítovém poselství, které v osmi jazycích odebírá 13 milionů fanoušků, poděkoval všem učitelům. “Výchova a vzdělání je důležitý úkol, protože přivádí mnohé mladé lidi k dobru, kráse a pravdě”, píše papež doslova. Papežův dík uzavírá italský školní rok, který ve většině místních škol končí už tento pátek.

Slova z dnešního tvítu Svatého otce již zazněla na setkání s italskými žáky a učiteli počátkem května. František tehdy školu označil jako místo setkávání. O takovýto způsob výuky se coby mladý jezuita sám snažil na koleji Neposkvrněného Početí v argentinském městě Santa Fe, kde byl profesorem literatury a psychologie.

Vzpomínky jeho bývalých žáků nyní vycházejí knižně v italštině pod titulem “Učitel František. Papežovi žáci vzpomínají na svého profesora” (Maestro Francesco. Gli allievi del Papa ricordano il loro professore, Mondadori, Milano 2014). Obsáhlé úryvky z knihy otiskuje vatikánský list L´Osservatore Romano (2.-3.6.). Autorem svazku je bývalý Bergogliův žák, argentinský publicista Jorge Milia, který pro deník Svatého stolce pravidelně vysvětluje termíny buenosaireského žargonu, které František hojně využívá ve svých promluvách.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.