Švédský pastor - konvertita u papeže

4.6.2014 

Včerejší ranní mše svaté papeže Františka se zúčastnil Ulf Ekman, zakladatel a mnohaletý lídr jedné z největších letničních církví ve Švédsku. 21. května byl spolu se svou ženou oficiálně přijat do katolické církve. S papežem se krátce setkal po skončení bohoslužby. František se zajímal mimo jiné o osudy věřících, pro které byl jako pastor a zakladatel komunity pastýřem. O svůj postoj k této věci se podělil také pro Vatikánský rozhlas:

„Před rokem jsem se ocitl v rozhodujícím bodě. Věděl jsem, že se musím rozhodnout. Cítil jsem, že mne k tomu Pán vyzývá. Dříve jsem s rozhodnutím otálel, právě s ohledem na komunitu, na lidi, kteří byli svěřeni do mé péče. Ale nakonec jsem došel k závěru, že pokud mne Pán vybízí, musím mu důvěřovat. Důvěřovat - a On už se toho ujme. Jinak totiž nikdy nebudu moci učinit tento krok, budu ve vězení. Pokud ke mně Pán mluví, tak promluví také k mým věřícím, k jejich srdci. Pochopí to, možná ne hned, ale časem to jistě pochopí. V každém případě jsme předali vedení naší komunity zkušeným vůdcům.
Musím také dodat, že vedení naší církve, více než sto komunit, prošlo za poslední léta velkou ekumenickou cestou. Nezašli sice tak daleko jako já, ale rozhodně udělali krok kupředu. Byli také několikrát v Římě, protože jsem chtěl, aby pochopili naše rozhodnutí. Po této stránce jsme vše velmi dobře připravili. Když hledím zpět, mohu říci, že mnozí moji spolupracovníci nás sice nenásledovali v našem rozhodnutí, ale pochopili ho a respektují jeho důvody.“

Řekl Vatikánskému rozhlasu bývalý letniční pastor Ulf Ekman, který je už dva týdny členem katolické církve.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.