Maronitský patriarcha poprvé navštívil libanonské uprchlíky v Izraeli

4.6.2014 

„Jsme vděční za to, že na nás někdo pamatuje a chce nám pomoci. Naplňuje nás to nadějí,“ řekla pětadvacetiletá Vivian Shadid po mši pro libanonské urchlíky. V galilejském Karafnaum ji sloužil kardinál Béchara Boutros Raï. Stal se tak prvním maronitským patriarchou, který navštívil Izrael od vzniku tohoto státu v roce 1948. Duchovní vůdce libanonských křesťanů zdůraznil, že cíl jeho návštěvy je úzce náboženský. V Libanonu se stal terčem kritiky, protože tato země je formálně ve válečném stavu s Izraelem.

Izraelská vojska opakovaně útočila a okupovala jižní oblasti Libanonu v reakci na agrese ze strany Palestinců nebo šíitského Hizbolláhu. Když izraelská armáda v roce 2000 tuto zemi opustila, utekli s spolu s ní do Izraele vojáci proizraelské Armády jižního Libanonu. Ve vlasti jim hrozilo vězení za spolupráci s okupačními vojsky. Většina z nich byli katoličtí maronité, ale rovněž šíité a drúzové. Spolu s rodinami čítá tato skupina zhruba 3,5 tisíce lidí. „Jste oběťmi mezinárodní a regionální politiky,“ uvedl patriarcha Raï během liturgie.

Kardinál Béchara Rai navštívil v Galiley také ruiny vesnice Kufr Birim v pohraniční oblasti s Libanonem. Setkal se tam s maronitskými křesťany, které odtud v roce 1948 Židé vyhnali. Ačkoli by se rádi vrátili na své domovské území, izraelská vláda jim to nikdy nedovolila. Patriarcha jim poradil, aby v této věci požádali o papežovu přímluvu. Jak řekl, nikdo jiný jim v tom nemůže pomoci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.