Petrův nástupce: Rány arménského národa musíme ctít jako rány na Kristově těle

5.6.2014 

Papež František přijal Arama I., patriarchu – katholika arménské apoštolské církve v Kilíkii. Ve své promluvě nejprve vzpomenul významné ekumenické aktivity patriarchy v rámci Ekumenické rady církví, Rady blízkovýchodních církví i Smíšené komise pro dialog mezi katolickou církví a pravoslavnými východními církvemi. „Dovolím si říct, že na této cestě směřující k plné jednotě, sdílíme stejné naděje,“ dodal Svatý otec. Dále připomněl pohnuté osudy arménského národa zejména v minulém století:

„Vaše Svatost reprezentuje část křesťanského světa hluboce poznamenaného zkouškami a utrpením, odvážně snášenými pro Boží lásku. Apoštolská arménská církev byla nucena stát se putujícím lidem a jedinečným způsobem tak zakouší skutečnost, že je na cestě k Božímu království. Emigrace, pronásledování a mučednictví tak velkého počtu věřících zanechalo hluboké rány v srdcích všech Arménů. Musíme je vidět a ctít jako rány na těle samého Krista. Právě proto jsou také zdrojem nezničitelné naděje a důvěry v dalekozraké Boží milosrdenství.“

Právě důvěru a naději potřebují dnes křesťané na Blízkém východě, v oblastech zmítaných konflikty a násilí, pokračoval papež. Neméně ji však potřebují ti, kdo v podobně těžkých situacích nežijí, ale jsou ohroženi lhostejností a zapomenutím na Boha, dodal František a vybídl ke společné cestě v lásce, po Kristově vzoru:

„V těchto dnech předcházejících slavnosti Letnic, v nichž prožíváme tajemství sestoupení Ducha svatého na rodící se církev, vzývejme s vírou Ducha, Pána a Dárce života, aby obnovil tvář země a a stal se silou uzdravující rány světa a smiřující srdce všech lidí se Stvořitelem. Kéž On, Paraklitus, inspiruje naši cestu k jednotě, učí nás, jak posilnit bratrské vztahy, které nás již nyní spojují v jediném křtu a v jediné víře,“
končil papež svou promluvu k patriarchovi Aramovi I.

Katholikos Kilíkie ve svém pozdravu mluvil o úkolu křesťanů směřovat k viditelné jednotě církve. Jak řekl, právě to Kristus od své církve očekává. „Jednota církve, která je Božím darem v Kristu, musí být viditelná a projevovat se konkrétně v tomto sekularizovaném světě, který stále více hledí na její důvěryhodnost.“ Aram I. připomněl také sté výročí genocidy Arménů, nazývané „Medz Yeghern – Velké zlo“, které připadá na příští rok, a jednoznačný postoj tehdejšího papeže Benedikta XV. Tento Petrův nástupce v listu adresovaném osmanskému sultánovi Mehmetu V. v září roku 1915 odsoudil zločiny páchané na Arménech a vyzval k okamžitému ukončení násilností.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.