František: Modlete se prosím za mne a ne proti mně

9.6.2014 

Účastníky 36. ročníku osmadvaceti kilometrového pochodu do mariánské svatyně v Loretě pozdravil telefonicky papež František. Stejně jako loni je oslovil v jejich výchozím bodě na stadionu Helvia Recina v Maceratě těsně před začátkem eucharistické bohoslužby, kterou pro ně v sobotu v 21h sloužil spolu s místními biskupy státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Akci pořádá každoročně katolické hnutí Comunione e Liberazione. Letos se jí účastnilo téměř 100 tisíc lidí z celé Itálie a jejím mottem bylo „Bůh je Pánem překvapení“. Papežův telefonát byl přepojen do ozvučení instalovaného na stadiónu, aby jej mohli slyšet všichni účastníci:

Mám opravdu radost z toho, že se vaše pouť letos koná o vigilii Seslání Ducha svatého, tedy den před Letnicemi, kdy se bude ve Vatikánu konat modlitební setkání za mír ve Svaté zemi, na Blízkém východě a na celém světě.

Papež povzbudil účastníky pochodu, aby neupadali do průměrnosti, protože život není šedý, ale je učiněn k velkým věcem.

S Bohem není nic ztraceno, ale bez Něho je ztraceno všechno. Otevřete Mu svoje srdce a důvěřujte Bohu. Vaše oči pak spatří Jeho stezky i Jeho divy.

Během asi pětiminutového telefonátu, který se Svatým otcem vedl maceratský biskup, nechyběly ani vtipné repliky, jako například když mu mons. Vecerrica v závěru poděkoval a přislíbil, že se všichni účastníci budou za něho „vroucně modlit“, papež odvětil: „Modlete se ale, prosím za mne, ne proti mně“.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.