Papež: Obchodníci s otrockou prací a se zbraněmi nemají bázeň Boží a nejsou šťastní

11.6.2014 

Přibližně 40 tisíc věřících přišlo dnes za velkého horka na Svatopetrské náměstí, aby se setkali s papežem Františkem. Ten ještě před začátkem generální audience než se vydal v džípu na náměstí, přišel pozdravit nemocné a postižené účastníky do auly Pavla VI., odkud mohli v klimatizovaném ovzduší sledovat její průběh a kam se po jejím skončení papež vrátil, aby každého pozdravil osobně.
Dnešní katechezí František uzavřel cyklus věnovaný sedmi darům Ducha svatého, pozoruhodným způsobem vyložil, v čem spočívá bázeň Boží, přičemž mimo jiné řekl:

Jakmile Duch svatý začne přebývat v našem srdci, vlévá nám útěchu a pokoj a umožňuje nám cítit se takovými, jací jsme, to znamená nepatrnými, a mít onen Ježíšem v evangeliu doporučovaný postoj toho, kdo své starosti a očekávání klade v Boha, cítí se zahrnut a nesen Jeho vroucností a Jeho ochranou, podobně jako dítě u svého tatínka! Toto působí Duch svatý v našich srdcích: umožňuje nám cítit se jako děti v náruči svého tatínka. V tomto smyslu se tedy stává zřejmým, jak v nás bázeň Boží nabývá podoby poddajnosti, vděčnosti a uznalosti a naplňuje naše srdce nadějí. Častokrát totiž neumíme chápat Boží plán a pozorujeme, že nejsme schopni sami si zajistit štěstí a věčný život. Avšak právě ve zkušenosti svých omezení a svojí ubohosti nás Duch svatý utěšuje a umožňuje nám vnímat, že jedinou důležitou věcí je nechat se vést Ježíšem do Otcovy náruče.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

V závěru generální audience pak Svatý otec obrátil pozornost k zítřejšímu Světovému dni proti dětské práci:

Desítky milionů dětí – slyšte dobře: desítky milionů dětí – jsou nuceny pracovat v hanebných podmínkách, vystaveny otroctví a vykořisťování, ale také zneužívání, špatnému zacházení a diskriminacím. Vroucně si přeji, aby mezinárodní společenství rozšířilo sociální ochranu nezletilých a odstranilo tuto metlu vykořisťování dětí. Obnovme všichni svoje nasazení, zejména rodiny, aby byla každému chlapečkovi a holčičce zaručena ochrana jejich důstojnosti a možnost zdravého růstu. Klidné dětství umožní dětem hledět s důvěrou k životu v budoucnosti. Všechny vás vybízím, abychom se nyní společně modlili k Matce Boží, která nosila v náruči Ježíška, a prosili za tyto chlapečky a holčičky, které jsou vykořisťovány prací i pohlavním zneužíváním.

Po společné modlitbě Zdrávas Maria a Otče náš Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.