Vetera et nova aneb jaký bude Rok zasvěceného života

11.6.2014 

Vetera et nova - v duchu tohoto sousloví se ponese Rok zasvěceného života, vyhlášený papežem Františkem. Čtrnáctiměsíční období, které má bilancovat současný stav zasvěceného života a rovněž odhalit budoucí výzvy, dnešnímu vydání listu Osservatore Romano podrobně popsal arcibiskup José Rodríguez Carballo, sekretář Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života.

Rok zasvěceného života začne 30.listopadu, tedy na první adventní neděli, vysvětluje v úvodu obsáhlého rozhovoru španělský františkán. „Toto datum bylo vybráno úmyslně – advent je časem naděje. A právě ctností naděje se má zasvěcený život neustále vyznačovat“, poznamenává Carballo. Závěr roku byl stanoven na druhý únor 2016, Světový den zasvěceného života. V průběhu celého období bude vatikánská půda hostit množství iniciativ pro představitele řeholních společenství. Papež František se každého z těchto setkání zamýšlí osobně zúčastnit, ať již formou zvláštní audience nebo slavením společné eucharistie. V rámci lednového Týdne modliteb za jednotu křesťanů (22.-24.1.2015) se uskuteční ekumenické setkání řeholníků a řeholnic; o Svatém týdnu jsou do Vatikánu pozváni zodpovědní za řeholní formaci. Poslední zářijový týden příštího roku bude patřit setkání novicek a noviců, zatímco krátce před závěrem celého Roku zasvěceného života (v posledním lednovém týdnu 2016) se mají konat souběžná setkání se členy sekulárních institutů, zástupkyněmi zasvěcených panen (ordo virginum), společnostmi apoštolského řeholního života a předsedkyněmi federací společností kontemplativního života.

Jak zdůraznil arcibiskup Carballo, vatikánská setkání by měly doplnit iniciativy jednotlivých národních a oblastních řeholních konferencí. Důležitější než vnější aktivismus je však duch celého Roku zasvěceného života, který zahájí plenární zasedání vatikánské kongregace pro řeholní život pod titulem „Mladé víno do nových měchů“ (Mk 2,22). „V naslouchání Duchu svatému se pokusíme rozpoznat, jak v kreativní věrnosti zasvěcený život nasměrovat, právě ve spojení nového se starým, nova et vetera“, podotýká mons. Carballo. Zvláštní důraz chce vatikánský úřad klást na formaci řeholníků, na kterou papež František opakovaně poukázal. „Chceme zjistit, jak to s formací vypadá, jaké jsou její mezery, kde existuje něco kladného, co by vyžadovalo podporu“, soudí sekretář kongregace, zodpovědné za řeholní život v církvi. Formace se nevyhne ani členům kontemplativních řádů – vatikánský úřad pro ně chystá kurs po internetové síti. Na druhé straně je ovšem také vyzývá k řetězové modlitbě – za církev, zasvěcený život a celý svět.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.