František: Kopaná může a má pěstovat kulturu setkávání

12.6.2014 

Papež oslovil „milovníky fotbalu“ ve videoposelství, které dnes v noci odvysílala u příležitosti zahájení mistrovství světa v kopané největší brazilská televize Rete Globo. Papež vyjadřuje naději, že se tato soutěž „stane svátkem solidarity mezi národy. To však předpokládá – řekl dále František – že fotbalové zápasy budou pokládány za to, čím jsou ve svojí podstatě, totiž hrou a zároveň příležitostí k dialogu, porozumění a vzájemnému lidskému obohacení.“

Sport není jenom formou zábavy, ale také – a řekl bych především – nástrojem sdílení hodnot, které prospívají člověku a pomáhají vytvářet bratrštější a mírumilovnou společnost. Mám na mysli věrnost, vytrvalost, přátelství, sdílnost a solidaritu. Fotbal totiž probouzí mnohé hodnoty a postoje, které jsou důležité nejenom na hřišti, ale také ve všech aspektech života, zvláště při vytváření pokoje. Sport je školou pokoje, učí nás vytvářet pokoj.

V tomto smyslu, pokračoval dále papež, bych rád zmínil tři lekce, které nám v souvislosti s vytvářením pokoje skýtá sport, totiž nezbytnost tréninku, fair play a respekt vůči soupeři.

Nejprve nás sport učí tomu, že k vítězství je nezbytný trénink a v tom můžeme spatřovat určitou metaforu vlastního života. V životě je nezbytné bojovat, trénovat a nasadit se, aby bylo možné dosáhnout velkých výsledků. Sportovní duch nás tak odkazuje k nezbytnosti přinášet oběti, aby bylo možno růst ve ctnostech, které tvoří lidský charakter. Když ke svému zdokonalení člověk potřebuje intenzivní a ustavičný trénink, tím více se musí zasadit o setkávání a pokoj mezi jednotlivci i národy. Je třeba hodně trénovat…

„Kopaná může a má být školou pěstující kulturu setkávání, jež vnáší harmonii a pokoj mezi národy, pokračoval papež František. A tady nám sport přichází na pomoc s druhou lekcí: učí nás fair play.

Kolektivní hra vyžaduje přemýšlení, tedy myslet především na dobro mužstva a nikoli na sebe sama. K vítězství je třeba překonat individualismus, egoismus, všechny formy rasismu, netolerance a manipulování člověkem. Být ve fotbale sólistou je překážkou úspěchu mužstva, ale jsme-li sólisty v životě a opomíjíme lidi, kteří jsou kolem nás, vytváří si předsudek celá společnost.

Třetí lekcí sportu, která je užitečná k dosažení pokoje, je nezbytnost úcty mezi soupeři, pokračoval dále papež.

Tajemství vítězství na hřišti, ale také v životě, spočívá v umění ctít svého spoluhráče, ale stejně tak i soupeře. Nikdo nevítězí sám ani hřišti, ani v životě! Ať se nikdo necítí izolován a odstaven! A třebaže na závěr tohoto mistrovství jenom jedno národní mužstvo pozvedne vítězný pohár, můžeme zvítězit všichni, přijmeme-li ponaučení, které nám poskytuje sport, a posílíme-li svazky, které nás vzájemně spojují.

V závěru videoposelství papež poděkoval za příležitost oslovit touto cestou příznivce fotbalu, vyjádřil vděčnost prezidentce Brazílie, Dilmě Roussefové, a ujistil všechny, že jim bude v modlitbě vyprošovat hojné požehnání.

Kéž toto mistrovství světa proběhne klidně a pokojně, vždy ve vzájemné úctě, solidaritě a bratrství mezi muži a ženami považujícími se za jednu rodinu.

Končil papež František videoposelství, které uvedla brazilská televize u příležitosti zahájení mistrovství světa v kopané.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.