Zástupce Vatikánu v OSN: Nadnárodní korporace porušují lidská práva a nepodléhají žádné kontrole

12.6.2014 

„Nadnárodní korporace musejí uznat, že závazným rámcem jakéhokoliv podnikání jsou lidská práva”, prohlásil stálý pozorovatel Svatého stolce v ženevském sídle OSN. Arcibiskup Silvano M. Tomasi včera vystoupil na 26. zasedání Rady pro lidská práva a komentoval zprávu pracovní komise na téma podnikání a lidských práv. Poukázal na zvláštní schopnost mezinárodních firem vyvázat se z teritoriálního ukotvení a vybudovat si existenci mezi právními systémy jednotlivých států. Proplouvají národním zákonodárstvím, těží z regulačních arbitráží a volí si jurisdikci nejvýhodnější z hlediska ziskové návratnosti. Avšak jak upomíná papež František ve své apoštolské exhortaci “Radost evangelia” (č.56 a 204), zisk nemůže být jediným důvodem pro podnikání. Nadnárodní korporace jsou součástí lidské rodiny a jejich činnost by se měla podřídit lidskoprávním standardům, upozornil arcibiskup Tomasi.

Skutečnost je však právě opačná, poznamenal dále a vzpomenul na smrt více než jedenácti set nevinných dělníků v bangladéšské textilce Rana Plaza. To je pouze špička ledovce, protože porušování lidských práv na pracovišti se týká deseti tisíců lidí po celém světě, zejména v zemích s nedbale se prosazující legislativou. Důvodem je rovněž chybějící transparence a nedostatek kontroly nadnárodních koncernů. Jejich modus operandi prakticky nepovoluje monitoring a supervizi. To vše umožňuje zanedbávání lidských práv, které ovšem není náhodné, nýbrž systematické. Je promyšleným důsledkem plánovitého vylučování zranitelného jedince z logiky ekonomické aktivity. “Nejde už jenom o fenomén vykořisťování a útlaku, ale o něco nového: exkluzí je zasažen kořen sociální sounáležitosti. (…) Ti, kteří jsou vylučování, nejsou již ani „vykořisťováni“, jsou prostě „odpad“, poznamenává František ve svém dokumentu (Evangelii gaudium, 53)

Nelze připustit, vyzdvihl stálý pozorovatel Svatého stolce v ženevském sídle Spojených národů, aby nadnárodní korporace jako globální hráči mocí trhu ovlivňovaly právo a zákon ve svůj vlastní prospěch a za svými účely. Mezinárodní podniky totiž mají svou sociální úlohu skrze koncesi k provozování činnosti, kterou jim společnost uděluje prostřednictvím svých vládních orgánů. Není to žádná novinka, ale moderní školy byznysu na tuto dimenzi často zapomínají, podotkl italský arcibiskup.

Svatý stolec si je vědom toho, že v otázce podnikání a lidských práv neexistují snadná řešení, uzavíral mons. Tomasi a vyslovil se pro chytré skloubení pravidel a politiky. Zároveň Svatý stolec požaduje vytvoření závazných nástrojů, které by také mezinárodní hospodářské koncerny zavazovaly k zodpovědnosti za lidská práva. Ze zprávy Rady pro lidská práva totiž vyplývá, že nadnárodní firmy dosud nesou pouze mravní zodpovědnost za naplňování lidskoprávních standardů. Jak však můžeme mezinárodní korporace přesvědčit, aby této zodpovědnosti ochotně a dobrovolně dostály, pokud je k tomu nezavazuje žádná národní legislativa? - dotazoval se v ženevském sídle Spojených národů stálý pozorovatel Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.