Petrův nástupce poskytl rozhovor katalánskému deníku

13.6.2014 

“Náš ekonomický systém je neudržitelný” – tento palcový titulek doprovází exkluzívní rozhovor s papežem Františkem, který dnes na své první straně otiskl katalánský deník La Vanguardia. Autoři článku rozmlouvali s římským biskupem ve Vatikánu minulé pondělí – tedy den po modlitbě za mír na Blízkém východě.

Papež se v interview vyjadřuje k mnoha různým tématům: náboženskému fundamentalismu, stavu reforem ve Vatikánu a odstoupení Benedikta XVI., postavě papeže Pia XII., antisemitismu a holocaustu, či vztahu katolické církve k chudým. Odsuzuje současný ekonomický systém, který odpisuje mladou generaci a vyrábí zbraně, aby ozdravil rozpočty modloslužebnických ekonomií. V ohledem na adresáty rozhovoru varuje Katalánsko před snahami o nezávislost, které se podle jeho soudu vyznačují spíše separatistickými tendencemi než skutečnou emancipací.

Svatý otec se nevyhýbá ani ryze osobním tématům. A souvislosti se zahájením mistrovství světa v kopané s humorem reaguje: Brazilci mne požádali o neutralitu a já dodržím slovo.

PLNÉ ZNĚNÍ ROZHOVORU si můžete přečíst ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.