František k situaci v Iráku, oznámení první papežské cesty do evropské země

15.6.2014 

Náměstí sv. Petra dnes před polednem zaplnilo 50 tisíc lidí, kteří se i přes dopolední déšť vydali na pravidelné nedělní setkání s papežem Františkem a ke společné mariánské modlitbě Anděl Páně. Po hlavní promluvě papež obrátil pozornost k dramatické situaci v Iráku:

Drazí bratři a sestry, sleduji s hlubokým znepokojením události nedávných dní v Iráku. Všechny vás zvu, abyste se připojili k mé modlitbě za drahý irácký národ, zvláště za oběti a za to, kdo nejvíce trpí důsledky rozpoutaného násilí, zvláště za mnohé lidi, včetně křesťanů, kteří museli opustit svoje domovy. Z hloubi přeji všem obyvatelům bezpečí, mír, spravedlivou a mírumilovnou budoucnost, kde budou moci všichni Iráčané bez rozdílu náboženské příslušnosti společně budovat svoji vlast, která bude vzorem lidského soužití. Prosme všichni společně Matku Boží za irácký lid: Zdrávas Maria…

Po společné modlitbě za Iráčany Petrův nástupce oznámil konání pastorační cesty do Albánie:

Chci dnes oznámit, že jsem přijal pozvání biskupů a představitelů Albánie k návštěvě Tirany v neděli 21. září t.r. Touto krátkou cestou chci utvrdit ve víře církev v Albánii a projevit podporu a lásku zemi, která dlouho trpěla v důsledku minulých ideologií.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.