Papež: Eucharistie komunikuje Pánovu lásku k nám

19.6.2014 

Papež František slavil dnes v podvečer na nádvoří před bazilikou sv. Jana na Lateránu liturgii Nejsvětějšího Těla a Krve Páně spojenou s eucharistickým procesím do nedaleké baziliky Panny Marie Větší. Tuto bohoslužbu a procesí vedené rušným centrem Říma za nezbytné asistence pořádkových sil provází každoročně výjimečná atmosféra tisíců účastníků. Homilie Svatého otce padla i letos na úrodnou půdu jejich usebranosti:

Kromě fyzického hladu zakouší člověk jiný hlad, který nemůže být zasycen běžným pokrmem. Je to hlad po životě, po lásce a věčnosti. A znamení many – stejně jako celá zkušenost exodu – v sobě obsahovala také tuto dimenzi. Byl to předobraz pokrmu, který uspokojí tento vnitřní hlad, který v člověku je. Tento pokrm nám dává Ježíš, ba dokonce On sám je živým chlebem, který dává život světu (srov. Jan 6,51). Jeho Tělo je skutečný pokrm pod způsobou chleba; Jeho Krev je skutečný nápoj pod způsobou vína. Není to prostý pokrm pro nasycení našich těl, jako mana. Kristovo Tělo je chlebem posledních časů. Je schopno dávat život, věčný život, protože podstatou tohoto chleba je Láska.
Eucharistie komunikuje Pánovu lásku k nám. Je to láska tak obrovská, že nás živí sama Sebou; láska, jež obdarovává a je pokaždé k dispozici hladovějícímu člověku, jenž potřebuje obnovit svoje síly. Žít zkušenost víry, znamená nechat se živit Pánem a stavět svůj život nikoli na materiálních dobrech, nýbrž na nepomíjivých skutečnostech: darech Božích, Jeho Slovu a Jeho Těle.

PLNÉ ZNĚNÍ homilie papeže Františka je ZDE

Eucharistické procesí od Lateránu k bazilice Panny Marie Větší zakončil papež František svátostným požehnáním, třebaže jej letos namísto něho vedl generální vikář římské diecéze, kardinál Agostino Vallini. Stalo se tak s ohledem na zdraví papeže Františka, který se musí šetřit na sobotní pastorační návštěvu v Kalábrii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.