Vatikánský mluvčí dementuje spekulace o zdravotním stavu papeže

24.6.2014 

Občasná lehká zdravotní indispozice papeže Františka a redukce letních veřejných vystoupení vedly některé sdělovací prostředky ke spekulacím o domnělém zhoršujícím se zdravotním stavu Petrova nástupce. Tyto dohady pro mikrofony našeho rozhlasu vyvrací tiskový mluvčí Svatého stolce, O. Federico Lombardi:

Tyto spekulace jsou zcela nepodložené. Vznikly tím, že jsme zveřejnili letní program papeže Františka, který v červenci nepředpokládá generální audience. Ranní mše v Domu svaté Marty se nebudou konat v obou letních měsících, tedy stejně jako vloni. Důvody ovšem nejsou zdravotní. Také Františkovi předchůdci v létě omezovali svůj veřejný program – Jan Pavel II. jezdil do hor a Benedikt XVI. trávil léto v papežské rezidenci v Castel Gandolfo. Omezení papežské agendy v letních měsících je rovněž jistým odlehčením pro papežovy spolupracovníky. Je nutné si uvědomit, že každou papežovu iniciativu doprovází práce a služba mnoha lidí, kteří také potřebují odpočinek. Rád bych upozornil, že papež František se stejně jako vloni rozhodl, že v létě zůstane v Domu sv. Marty. Nikam tedy neodjíždí, avšak méně veřejných závazků mu umožní využít čas k jiné práci, reflexi a modlitbě. V loňských letních měsících papež sepsal Evangelii gaudium, což je dokument velkého významu pro celou církev. Nyní víme, že chystá encykliku o stvoření a ekologii, a kromě toho se bude připravovat na řadu plánovaných budoucích vystoupení. Zatímco vloni papež omezil svůj veřejný program v srpnu, letos je to právě naopak. V polovině srpna jej čeká důležitá mezikontinentální cesta do Koreje, a proto přerušení veřejných vystoupení nastane v červenci.“.

Papež František je velice aktivní člověk, dodává vatikánský tiskový mluvčí, a tudíž ani horké římské léto u něj nevyznívá naprázdno. Sice jej nenavštěvují hlavy států ani poutníci, avšak probíhá řada soukromých setkání s poradci, se kterými konzultuje nové dokumenty, vysvětluje O. Lombardi.

V poslední době se několikrát stalo, že papež přerušil svou činnost a odložil plánované audience na jiný den. Důvodem byla lehká zdravotní indispozice nebo potřeba odpočinku. Také to je třeba považovat za něco zcela normálního pro člověka, který má skutečně neuvěřitelný životní rytmus. Papež pracuje téměř bez přestání dopoledne i odpoledne. Tato přerušení byla nicméně vždy velmi krátká, maximálně půldenní, a poté se pokaždé vrátil k běžné činnosti. Kdo sleduje papežskou agendu, může si uvědomit, jak mohutný má záběr. Nemocný člověk by takovýto objem činnosti nikdy nezvládl. Vím také, že si papež nabírá stále další závazky. Kupříkladu všechny zářijové neděle jsou již obsazené veřejným programem, potom bude synod o rodině s beatifikací Pavla VI. a svatořečením nových kanadských světců, dále listopadové kanonizace. Pokud tedy papež trochu zvolní v létě, vynahradí si to v příštích měsících.“

Podotýká italský jezuita, který jako blízký papežův spolupracovník soudí:

Intenzita papežovy činnosti a jeho kreativita jsou skutečně ohromující. Stále jej něco nového napadá. Velice překvapuje také živý vztah ke všem lidem, se kterými se setkává. Máme před sebou člověka, který nás stále udivuje svou usilovnou prací, životem a duchovním elánem.“

Uzavírá O. Federico Lombardi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.