Stálý vyslanec Svatého stolce u OSN: rodina není relikt minulosti

24.6.2014 

„Rodina je základní buňka lidské společnosti“, zdůraznil dnes v ženevském sídle Organizace spojených národů stálý pozorovatel Svatého stolce. Arcibiskup Silvano Maria Tomasi vystoupil na 26. zasedání Rady pro lidská práva. „Rodina nadále projevuje více síly než ti, kteří se ji pokoušejí odstranit jako relikt minulosti, překážku v emancipaci jednotlivce či při budování svobodné, šťastné a rovnoprávné společnosti“, vyzdvihl mons. Tomasi.

Poté poukázal na „vzájemný vztah rodiny a společnosti“ a příslušné „komplementární funkce v obhajobě a podpoře dobra pro každého jednotlivce a celého lidstva“. Italský arcibiskup připomněl, že důstojnost a práva jednotlivce nejsou umenšovány pozorností, která se věnuje rodině. Naopak: mnozí lidé právě v silném a zdravém rodinném kontextu, založeném na manželství mezi mužem a ženou, nalézají „ochranu, výživu a energii“. Týká se to zejména dětí, které nezbytně potřebují harmonický rodinný kontext, ve kterém by se jim dostávalo výchovy a formace, na základě rodičovského – tedy ženského a mužského – vzoru, pokračoval vatikánský diplomat.

Právě v rodině se celé generace setkávají s láskou, výchovou, vzájemnou podporou a předáváním daru života. Tuto vizi nalézáme v dějinách všech civilizací a také ve Všeobecné deklaraci lidských práv, která uznává „jedinečná a nezadatelná práva a povinnosti rodiny, založené na sňatku mezi mužem a ženou“, prohlásil stálý pozorovatel Svatého stolce. V závěru svého proslovu vyzval, aby rodina nebyla rozdělována a vyhošťována na okraj, nýbrž aby požívala ochrany jak ze strany státu, tak ze strany celé společnosti.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.