Prezentován Instrumentum laboris synodu o rodině

26.6.2014 

Dnes byl na tiskové konferenci představen text, který bude podkladem pro práci biskupského synodu o rodině, který proběhne ve dnech 5.-19. října ve Vatikánu a jehož téma zní „Výzvy pastorace rodiny v kontextu evangelizace“. Instrumentum laboris představil generální sekretář synodu kardinál Baldisseri, relátor synodu kardinál Erdö a delegovaný předseda kardinál Ving-Trois.

Text shrnuje odpovědi na 39 otázek, které odrážejí pohledy věřících místních církví na danou problematiku. Mimo jiné se v něm praví, že „neexistují základy pro připodobnění či stanovení, byť vzdálených analogií mezi homosexuálním soužitím a Božím plánem s manželstvím a rodinou“, přičemž je však „ třeba přijímat muže a ženy s homosexuálními tendencemi s úctou, soucitem a jemnocitem“. Instrumentum laboris představuje postoj církve. „Všechny Biskupské konference – čteme v dokumentu – se vyjádřily proti redefinici manželství muže a ženy zaváděním zákonů umožňující soužití osob téhož pohlaví“. Vzhledem k genderové politice, velké výzvě církve, dojde k rozvoji pastorace, která uchová „správnou vyváženost mezi milosrdným přijímáním utrpení a doprovázením k autentické lidské a křesťanské zralosti“. Odpovědi ze zmíněného dotazníku se vyslovovaly proti „zákonům, které by povolovaly adopci dětí párům téhož pohlaví“, protože „ohrožují celkové dobro dítěte, jež má právo na matku a otce“. Nicméně, pokud tyto osoby žádají pro dítě křest, „musí se mu dostat stejné péče, jemnocitu a podpory jako v případě ostatních nezletilých“

Situace rozvedených a znovu sezdaných párů se v dokumentu Instrumentum laboris odráží různě a na tiskové konferenci ji představil kardinál Erdö:

Zatímco v některých zemích se mluví o bolestech způsobených nemožností přistupovat ke svátostem, v jiných zemích na otázku, co žádají od církve rozvedení a znovu sezdaní, zněla nejčastější odpověď „nic“ buď proto, že nevědí, že nemohou přistupovat ke svátostem, anebo jsou před i po uzavření nového civilního sňatku vůči svátostem indiferentní. Kromě toho existuje také zvláštní zkušenost, která se týká lidí, kteří jsou katolicky pokřtění, nikdy se o svoji víru nezajímali a teprve po církevním manželství a následném rozvodu a dalším manželství začínají dospívat k osobní víře díky svědectví přátel, věřících rodin apod. Tito lidé tedy ve světle znovu objevené víry zjišťují, že jejich aktuální situace je z hlediska svátostného života problematická. Ničeho se však nedomáhají, nýbrž jdou cestou konverze. Na jejich cestě jsou radosti i bolesti, ale mohou a mají být podporováni společenstvím věřících.

Říká kardinál Erdö při prezentaci dokumentu Instrumentum laboris chystaného biskupského synodu o rodině.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.