Jan Pavel II. je hlasem svědomí lidstva

14.7.2004 

Za největšího inspirátora dialogu mezi náboženstvími v dnešní době označily Jana Pavla II. účastníci Parlamentu světových náboženství v Barceloně. V rámci sekce nazvané ?Přínos Jana Pavla II. mezináboženskému dialogu? ředitel religionistického kolegia z americké Luisiany prohlásil, že ?papež je člověkem tisíciletí, který znovu objevil papežství i sebe samého.? Zdůraznil, že Jan Pavel II. je prvním papežem, který navštívil synagogu i luteránský kostel, svolal roku 1986 první mezináboženské setkání a usilovně pracoval na sblížení s protestantismem.

Jezuita Thomas Michel, sekretář sekce pro ekumenické a mezináboženské vztahy Federace asijských biskupských konferencí dodal, že Svatý otec ?je jediným papežem, který mluvil o Židech jako o požehnání, vyjádřil bolest nad oběťmi holokaustu a odsoudil krutosti 20. století.? Referent připomněl také to, že už rok po svém zvolení vydal Jan Pavel II. první encykliku zdůrazňující význam mezináboženského dialogu a roku 1986 zorganizoval první společnou modlitbu za mír. Podle profesora historie z university v Ankaře, Ibrahima Özdemira, ?je papež dnes hlasem svědomí lidstva a v budoucnu bude připomínán společně s Mahatma Gandhim a Dalajlamou.?

Španělští komentátoři si všímají, že se Parlament náboženství nesetkal s velkou pozorností místních médií. Mezi 6-ti tisíci jeho účastníků jsou zastoupeni, vedle všech velkých náboženství, také vyznavači nových světonázorů a hnutí jako je New Age nebo scientologie.

Parlament náboženství navazuje na tradici započatou roku 1893 v Chicagu. Na mezináboženské setkání se tehdy sjelo 7 tisíc účastníků. Na opakování akce došlo až za rovných sto let - roku 1993 se konalo setkání v Chicagu a roku 1999 v Kapském městě v JAR. Letošní Parlament v Barceloně je 4. setkáním toho druhu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.