Papež k situaci v Iráku

29.6.2014 

Polední papežova promluva, pronášená každou neděli z okna ve třetím patře apoštolského paláce, přilákala dnes na Svatopetrské náměstí 50 tisíc lidí, kterým František o slavnosti sv. Petra a Pavla mimo jiné řekl:

Drazí bratři a sestry, tento svátek v nás vzbuzuje velkou radost, protože nás staví před dílo Božího milosrdenství v srdci těchto dvou mužů. Je to dílo Božího milosrdenství v těchto dvou mužích, kteří byli velkými hříšníky. Bůh chce také nás zahrnout Svojí milostí, jako to učinil s Petrem a Pavlem. Panna Maria kéž nám ji pomáhá přijímat jako oni, tedy otevřeným srdcem a neobdržet ji nadarmo! Ať je nám oporou ve chvílích zkoušky při vydávání svědectví Ježíši Kristu a Jeho evangeliu. Prosme Jej dnes zvláště za metropolitní arcibiskupy jmenované v uplynulém roce, kteří dnes dopoledne sloužili spolu se mnou eucharistii ve Svatém Petru. Všechny je vřele pozdravme spolu s jejich věřícími a příbuznými a modleme se za ně!

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy je ZDE

Po hlavní promluvě papež obrátil pozornost k aktuálnímu dění v Iráku:

Zprávy, které přicházejí z Iráku, jsou bohužel velmi bolestné. Připojuji se k biskupům této země v apelu na vládnoucí představitele, protože dialogem je možné uchovat národní jednotu a vyhnout se válce. Jsem nablízku tisícům rodin, zejména křesťanských, které musely opustit svoje domovy a ocitly se ve vážném nebezpečí. Násilí rodí násilí, dialog je jediná cesta k míru. Prosme Matku Boží, aby chránila lid Iráku: Zdrávas Maria…

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.