Kraj Molise očekává sobotní papežovu návštěvu

4.7.2014 

Region Molise očekává sobotní papežskou návštěvu, jejíž motto zní: „Bůh neochabuje v odpouštění“. František navštíví tři města: Campobasso, Castelpetroso a Isernii. Během pobytu ve dvou diecézích se papež setká se světem práce, s nemocnými, vězněnými a s mládeží. Biskupové obou diecézí přiblížili atmosféru, která předchází návštěvě Svatého otce.

Arcibiskup Giancarlo Maria Bregantini, který je mimochodem autorem rozjímání, jež zazněla letos na pobožnosti Křížové cesty u římského Kolosea, popsal situaci ve své diecézi Campobasso-Bojano:

V Campobassso se nemluví o ničem jiném než o této návštěvě. Je to malé město s 50 tisíci obyvateli. Prostranství, kde bude sloužena mše, se dokončuje, leží přímo v centru města. Lidé viděli, jak postupně roste a nabývá na kráse. Celé město se připravuje a stává se hezčím. Očekávání je opravdu obrovské.

Papež se jistě dotkne témat, která jsou citlivá pro zdejší kraj…

Prosili jsme Pána v souvislosti s touto návštěvou o tři dary: abychom byli utvrzeni ve víře v Boží milosrdenství, na které papež poukazuje nesmírně často. Potom o vzrůst naděje plynoucí z kultury setkávání. A nakonec zintenzivnění lásky, aby nikdo nebyl vylučován. Za to jsme se modlili během přípravy a hlavně za to, aby se tyto tři cíle projevily v naší účasti.

Budou hlavním tématem sociální problémy?

Ano, zvláště jedno velice palčivé téma bude zřejmě více rozvinuto a je také silně očekáváno, totiž téma práce. V Kalábrii papež zaujal postoj k určitým věcem, tady bude muset brát jasný zřetel na otázku práce. Nedostatek práce totiž zotročuje a činí naši budoucnost nejistou. Bez práce se vytrácí důstojnost. Proto se modlíme za to, aby nám Pán pomohl chápat, jakými cestami se mají ubírat mladí lidé v kraji Molise, ale i všude na zemi.

Říká arcibiskup Bregantini.

Dalším místem, které navštíví Petrův nástupce, je Isernia rodiště papeže Celestýna V., kde se František setká s vězni a s nemocnými. Místní biskup Camillo Cibotti Vatikánskému rozhlasu řekl:

Těmito setkáními papež dává signál i lokální politice. Zdůrazňuje, že je třeba věnovat pozornost těm posledním. A kdo jiný je jimi více než nemocní a věznění? Svět žije požadavkem stále většího docenění člověka, zhodnocení jeho důstojnosti a to tak, aby celý člověk mohl být středem diskuse nejenom ze sociálního nebo sanitárního, ale také politického hlediska.

Městečko Isernia, které má asi 20 tisíc obyvatel, je rodištěm středověkého papeže, který za sebou jako první papež nechal uprázdněný Petrův stolec tím, že abdikoval, a chtěl se vrátit ke svému předchozímu kontemplativnímu životu. Jeho nástupce Bonifác VIII. však tohoto starého poustevníka držel v nelidských podmínkách žaláře na hradě Fumone, kde po roce zemřel, a později byl kanonizován. Papež František v Isernii zahájí jubilejní celestýnský rok:

Bylo to prozřetelnostní, sami bychom to zařídit nedokázali. Papež nás svojí návštěvou velice potěšil, když podpořil tuto naši iniciativu. A je krásné, že František přijede do Isernie právě 5. července, tedy v den, když byl roku 1294 zvolen papež Celestýn V. Město se tedy může radovat stejně jako roku 1294, kdy se jeho drahý syn stal papežem.

Říká biskup Isernie, mons. Cibotti.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.