Nuncius v Izraeli vybízí k modlitbě za mír

11.7.2014 

Vzhledem k velmi napjaté situaci v Izraeli je třeba odvážných mírotvorných gest. Vyzývá k nim obě strany konfliktu apoštolský nuncius v tomto kraji. Arcibiskup Giuseppe Lazzarotto zdůrazňuje, že je nutné zastavit se, dříve než bude pozdě a nebude možnost vrátit se zpět. Zároveň připomíná, že věřící lidé nesmějí nyní zapomínat na tu nejmocnější zbraň, kterou je modlitba:

Není nejmenších pochyb o tom, že nynější události budí obrovské obavy. Řekl bych, že na jedné straně je třeba zdravého úsudku a na druhé cit pro uměřenost. Mám na mysli především politiky, ty, kteří musejí přijímat rozhodnutí. Je rovněž zapotřebí velké odvahy. Mluvil o tom Svatý otec, když mnohokrát zdůrazňoval, že vytváření pokoje vyžaduje odvážná gesta. Nyní prožíváme chvíle velkých obav a uvědomujeme si, že jsou určité hranice, po jejichž překročení bude těžké se vrátit nazpět. Spoléhám na odpovědnost každé strany. Je zapotřebí velmi zodpovědného jednání. Je tady, jak často připomínám, spousta lidí dobré vůle, kteří prahnou po míru a snaží se jej vytvářet konkrétními gesty a rozhodnutími tak, jak k tomu vybízí papež František. Nesmíme podléhat pochybnostem. Jako věřící se máme držet modlitby.

Říká nuncius v Izraeli arcibiskup Lazzarotto k situaci, která nastala po únosu a vraždě tří mladíků židovské národnosti. Letecké bombardování Palestinského území v pásmu Gaza si až do dneška vyžádalo více než stovku mrtvých.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.