Papež: Migrace není nouzový stav, ale trvalý rys naší civilizace

15.7.2014 

Na stále výraznější migrační pohyb, který současné společnosti klade nebývalé výzvy, je nutné reagovat kulturou setkávání, a nikoliv nezájmem, či snad dokonce strachem, zdůrazňuje papež František v poselství, které zaslal účastníkům semináře o migraci do hlavního města Mexika. Svatý stolec na dvoudenním kongresu zastupuje státní sekretář, kard. Pietro Parolin.

„Emigrace je znamením času, které nás vede zpět k Ježíšovým slovům: „Jak to, že nedovedete posoudit tuto dobu?“(Lk 12,57)“, naznačuje v úvodu svého poselství papež František. „Ačkoliv migrační pohyb stále roste téměř ve všech zemích a na každém světadílu, na migraci dosud nahlížíme jako na ohraničenou a řídce se vyskytující nouzovou situaci, zatímco se již stala trvalým rysem naší civilizace. Tento jev s sebou nese značné přísliby, avšak také mnohé problémy“, pokračuje Svatý otec s poukazem na utrpení a tragická úmrtí mnohých migrantů: „Porušují se práva těchto lidí, kteří jsou nuceni k odloučení od vlastní rodiny a stávají se cílem rasistických a xenofobních postojů“. František v odpovědi na tyto nálady vyzývá ke změně postoje k emigrantům a uprchlíkům. „Je třeba přejít od postoje obrany a strachu, nezájmu a sociálního vyloučení – které jsou vlastní „kultuře vyřazování“ – k postoji, jehož základem bude „kultura setkání“, neboť ta jediná je schopná vytvářet spravedlivější a více bratrský, lepší svět.“ ( Poselství ke Světovému dni migrantů a uprchlíků, 19.1.2014).

Druhá část papežského poselství se věnuje specificky mexickému problému – otázce nezletilých migrantů, kteří přecházejí hranici se Spojenými státy. „Desetitisíce dětí emigrují samy, bez doprovodu, aby uprchly před chudobou a násilím“, upozorňuje papež František na tuto méně známou kategorii migrantů, která za extrémních podmínek hledá nadějnější budoucnost, byť většinou marně. Petrův nástupce v tomto ohledu hovoří o skutečné humanitární krizi a požaduje rychlý zásah mezinárodního společenství. V zemích původu těchto mladistvých migrantů je nutné podporovat rozvoj, informovanost a osvětu, která by varovala před nebezpečími takovéto migrační cesty. Cílové země naopak mají nezletilé přistěhovalce přijímat a chránit, přičemž mají dbát na přijetí nových forem bezpečné a legální migrace, zdůrazňuje papež František v poselství účastníkům mexického semináře o migracích.

V rámci konference vystoupil vatikánský státní sekretář, který do Mexika přicestoval na oficiální pozvání hlavy státu, prezidenta Enriqua Peňi Nieta. Kardinál Parolin ve své promluvě ocenil důležitý pokrok v dodržování lidských práv, který za posledních dvě stě let mexická společnost zaznamenala, a poukázal na zásadní úlohu křesťanství v tomto procesu. „Křesťanství již od svého počátku radikálně zdůraznilo, že jsme všichni svobodní, jsme si všichni rovni a všichni jsme bratři“, zdůraznil italský kardinál a vyzdvihl jediné platné kritérium, kterým se poměřuje politická komunita – tedy svou službou lidem, zejména chudým a bezbranným. Kard. Parolin poté přešel k fenoménu migrace, který podle jeho názoru a ve shodě s papežem Františkem vyžaduje hlubokou sociální a kulturní konverzi. Církev v Mexiku vždy šířila postoje přijetí a integrace a bude tak činit také v budoucnosti, připomněl státní sekretář Svatého stolce na mexické konferenci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.