Papežové finále neviděli

15.7.2014 

Více než jedna miliarda lidí sledovala nedělní finále šampionátu v kopané, kde na stadionu Maracanà v Riu de Janeiro zvítězilo Německo nad Argentinou 1:0. Utkání bylo tiskem nazýváno „finále dvou papežů“, třebaže žádný z papežů – emeritní, ani úřadující – utkání neviděli, jak referuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas arcibiskup Georg Gänswein, prefekt Papežského domu a osobní sekretář Benedikta XVI., s nímž sdílí střechu nad hlavou.

Fandil jsem mužstvu svého srdce, tedy Německu, a sledoval jsem utkání spolu se sestrami Memores Domini (které se starají o domácnost Benedikta XVI. – pozn. překl.). Také ty fandily Německu a nakonec jsme byli spokojeni, i když je mi líto Argentinců. Hráli dobře, ale myslím si, že Německo si zasloužilo vyhrát. Zval jsem Benedikta XVI., aby přišel sledovat zápas, ale poděkoval s tím, že raději půjde spát. Na druhý den ráno jsem jej samozřejmě informoval o výsledku, ale on už viděl na mojí tváři jasné sdělení. Potom jsem mu přiblížil průběh a výsledek utkání.

Měl také radost?

Ano i ne, byť v německém mužstvu hrají také někteří Bavoráci, což těší o to víc, ale hned řekl: Doufejme, že se Argentinci brzy zotaví. A pak výsledek 1:0 není pokořující.

A pokud jde o Františka, mluvil jste se Svatým otcem nebo víte něco bližšího?

Ještě ne. Složil jsem jen procítěnou „kondolenci“ jeho osobnímu sekretáři, donu Fabiánovi, který mi odpověděl velmi suše a jasně, ale přesvědčivě mi blahopřál k vítězství našeho mužstva.

Po internetu kolovaly v této souvislosti ještě před zápasem různé, někdy velice vtipné fotomontáže s papežem Františkem a emeritním papežem Benediktem, které vyzařovaly upřímné sympatie k oběma. Lze říci, že je kopaná spojila v obecném povědomí?

Viděl jsem je také a musím říci, že mne pobavily. Je vidět, že fotbal spojuje. Mnohé bylo řečeno vtipně, někdy ironicky, ale v podstatě vždy s upřímnými sympatiemi. Myslím, že i tato okolnost umožnila nahlédnout, že mezi oběma papeži existuje krásné porozumění.

Papež František v jednom tvítu ještě před mistrovstvím konstatoval, že šampionát a sport vůbec jsou příležitostí k setkání…

Papež František říká často – setkání je klíčové slovo. A sport, především fotbal, je příležitostí ad hocsetkat sportovně a upřímně. Setkání jako takové je tím, co je důležité. Je jasné, že potom je vždycky nějaký výsledek, ale důležité je setkání. A pokud se mužstva setkají sportovně a v úctě, myslím, že to nemá význam jen pro těch 22 členů obou mužstev, ale pro mnohé jiné lidi a to nejenom oněch dvou zemí, které se utkaly, ale pro celý svět. Jsem velice přesvědčen o tom, že politika není schopna uskutečnit setkání dvou stran, jež jsou politicky naprosto odlišné. Sport – a fotbal – to dokáže, a myslím, že toto je možnost, kterou je třeba zdůraznit a také docenit.

Říká arcibiskup Georg Gänswein, prefekt Papežského domu, na okraj v neděli skončeného mistrovství světa v kopané.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.