Arcibiskup Chaput potvrdil účast Petrova nástupce na Světovém setkání rodin

25.7.2014 

Svatí Jan Pavel II. a Gianna Berettová Mollová budou patrony osmého Světového setkání rodin, které bude v září příštího roku ( 22.-27.9.) hostit filadelfská arcidiecéze. Zprávu přináší dnešní vydání listu L´Osservatore Romano. Volbu těchto dvou svatých patronů, „kteří svůj život vynaložili na hlubokou, trvalou a láskyplnou podporu rodiny“ v neděli oznámil filadelfský arcibiskup. Mons. Charles J. Chaput slavil mši svatou v katedrále sv. Petra a Pavla, při které k úctě věřících vystavil relikvii polského papeže. Jan Pavel II. je v arcidiecézi obzvláště milován, protože byl dosud jediným papežem, který v roce 1979 pensylvánskou metropoli navštívil.

Kromě toho právě papež Wojtyla před dvaceti lety zahájil konání mezinárodních rodinných setkání a osobně se čtyř z nich zúčastnil – dvakrát v Římě (1994, 2000), Riu de Janeiro (2000) a Manile (2003). Následují trojici Světových setkání rodin ve Valencii (2006), Mexiku (2009) a Miláně (2012) předsedal papež Benedikt XVI. (resp. v Mexiku jej zastoupil státní sekretář kard. Bertone.)

Papežská rada pro rodinu a organizační výbor filadelfské arcidiecéze navíc oznámily, že plně pokračují přípravy světového setkání. Jeho dějištěm bude kongresové středisko Pennsylvania Convention Center, které se rozkládá na ploše 93 tisíc metrů čtvrečních a je schopné pojmout až 50 tisíc návštěvníků. Podle dnešní informace listu National Catholic Reporterfiladelfský arcibiskup Charles Chaput ve čtvrtek potvrdil účast Petrova nástupce na budoucím Světovém setkání rodin. „Papež František mi řekl, že přijede a bude s námi tři dny – od pondělí do neděle“, prohlásil mons. Chaput ve městě Fargo v Severní Dakotě. Slavil tu mši, která zahájila kongres o první světici indiánského původu Kateřině Tekakwithě. Arcibiskup Chaput, který je sám potomkem původních domorodých obyvatel amerického kontinentu, srdečně pozval všechny domorodé Američany, aby se Světového setkání rodin ve Filadelfii v hojném počtu zúčastnili.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.