Apoštolský nuncius v Damašku k únoscům italského kněze : Mějte slitování!

29.7.2014 

Právě před rokem – 29. července 2013 – padl do rukou zatím neznámých únosců římský jezuita O. Paolo Dall´Oglio. Devětapadesátiletý katolický kněz působil v Sýrii po tři desetiletí, podporoval křesťansko-islámský dialog a založil mniškou ekumenickou komunitu „Mar Musa“.

Rodina Otce Dall´Oglio dnes rozšířila videoposelství, ve kterém žádá o jakékoliv zprávy o uneseném příbuzném. „Chtěli bychom jej opět obejmout, ale jsme rovněž připraveni jej oplakávat“, sdělili rodinní příslušníci. Apoštolský nuncius v Sýrii, arcibiskup Mario Zenari, vysvětluje, jak pokračují snahy o navázání kontaktu s únosci.

“Všechny zainteresované instance pracují na tom, aby prozkoumaly jakékoliv možné stopy. Pokud vím, dosud bohužel nemáme žádné konkrétní, jisté a důvěryhodné prvky, které by nám pomohly k příklonu k jedné z hypotéz. Hlasy si často protiřečí, proto všechny eventuality zůstávají otevřeny. Existuje tu tedy smutek, ale také naděje. Rád bych se obrátil s důraznou výzvou na únosce a přitom se odvolal na lidský soucit. Mějte slitování s hlubokou bolestí rodinných příslušníků Otce Dall´Oglio a podejte zprávy o jeho osudu! Má výzva se vztahuje také na další oběti únosů – jsou to čtyři duchovní, dva pravoslavní biskupové a dva kněží – jeden katolík, druhý pravoslavný. A platí také pro všechny další rukojmí, kterých je bezpočet a jsou to Syřané i cizinci.“

O válce v Sýrii se mluví stále méně, navzdory tomu, že země zůstává otevřeným bojištěm. Utrpení obyvatelstva to jen znásobuje, pokračuje nuncius v Damašku. Ze třiadvacetimilionové populace potřebuje 10 milionů Syřanů humanitární pomoc. Včetně zhruba dvou set čtyřiceti tisíc lidí, kteří žijí v trvalém obležení.

“Bohužel dosud existují ohniska velice ostrých střetů. Kupříkladu na severovýchodě u Eufratu zuří boje mezi vládním vojskem a členy Islámského státu, čili kalifátu. Už měsíce trvá tuhý zápas mezi ozbrojenými skupinami Islámský stát a Nusra a také mezi nimi a dalšími frakcemi – Islámskou frontou, Kurdy a Svobodnou syrskou armádou. I v Damašku dosud není bezpečno. V minulých dnech tu bojovalo vládní vojsko s povstalci a také povstalci mezi sebou – tedy jejich méně extremistická uskupení proti radikálům Islámského státu. Bojuje se v širokém severním pásmu. Část Aleppa, kontrolovaná vládní stranou, je vystavena každodennímu bombardování s obětmi na životech a ničením civilních objektů. Západní část města s křesťanskými čtvrtěmi, obsazená povstalci, je pod sprškou granátů. Omylem zasáhly také řeckokatolický melchitský kostel sv. Demetria. Budova utrpěla škody a bohužel tu zemřela jedenáctičlenná rodina, která zrovna večeřela. Před týdnem byly zasaženy syrsko-melchitská katedrála a biskupství. Když se přesuneme více na západ, před několika dny byl zasažen františkánský konvent v Yacoubieh, pravděpodobně také omylem. Na celé situaci nejvíce znepokojuje humanitární hledisko. Přibývá uprchlíků a chudoba stále roste.“

Mapuje situaci na válečném poli apoštolský nuncius v Sýrii, arcibiskup Zenari.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.