Kongregace pro bohoslužbu o pozdravení pokoje v liturgii

7.8.2014 

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti se vyslovila k otázce pozdravení pokoje v liturgii římského ritu. Listem schváleným papežem Františkem 7. června t.r. tak byla ukončena diskuse o možnosti zařadit toto pozdravení věřících během mše na jiné místo liturgického slavení eucharistie než je tomu doposud. Otázka byla nanesena na biskupské synodě o eucharistii v roce 2005 a posynodální exhortace Sacramentum caritatis (22.2.2007, 49. pozn.150) Benedikta XVI. pověřuje kongregaci jejím objasněním.

Svatý stolec po poradě s biskupskými konferencemi nyní rozhodl ponechat v římském ritu vše při starém. Ve zmíněném listu to odůvodňuje tím, že v jiných liturgických tradicích má pozdravení pokoje jiný teologický význam. V ambrosiánském či mozarabském ritu anebo ve východních obřadech je toto pozdravení zařazeno hned po bohoslužbě slova (před obětování či přinesení darů) a vztahuje se k Ježíšovým slovům: „Přinášíš-li svůj dar k oltáři a tam si vzpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě,… jdi se napřed smířit se svým bratrem, teprve potom přijď a obětuj svůj dar“ (Mt 5,23-24). V římské liturgii se však toto znamení váže přímo k pozdravení Vzkříšeného Krista přítomného na oltáři pod způsobami chleba a vína a proto se věřící zdraví těsně před přijetím eucharistie.

Kongregace pro bohoslužbu a svátosti v této souvislosti také nabádá k zachovávání liturgických předpisů v tomto bodě. Neměl by tedy být během pozdravení pokoje zaváděn speciální zpěv, který římská liturgie nepředpokládá. Věřící by se měli zdravit jen s těmi, kdo stojí poblíž, a nepůsobit zmatek ve shromáždění, a stejně tak kněz nemá kvůli tomuto pozdravu opouštět oltář. Pozdravení pokoje rovněž není příležitostí k výměně blahopřání či kondolencí. List Kongregace je podepsaný jejím prefektem kardinálem Antoniem Cañizaresem Lloverou a byl zaslán Španělské biskupské konferenci 8. června.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.