V Sýrii zmizely dvě humanitární aktivistky

7.8.2014 

Ze země sousedící s Irákem rovněž nepřicházejí dobré zprávy. Stále je zmítána ozbrojenými střety. Počátkem srpna zmizely v severosyrské provincii Raqqa dvě italské aktivistky zapojené do humanitární činnosti v oblasti zdravotnictví, 21 letá Vanessa Marzullo a 20 letá Greta Ramelli. Italské ministerstvo zahraničí požádalo média, aby o jejich případu zatím mlčela. Apoštolský nuncius v Damašku, arcibiskup Mario Zenari k situaci v zemi pro Vatikánský rozhlas říká:

Bezpečnostní a humanitární situace jsou stále velmi kritické. V některých zónách více, v jiných méně. Poslední týden bylo odstřelováno i okolí Damašku. Včera došlo ke třem výbuchům velmi blízko nunciatury. Obzvláště kritickými zónami je však sever země a Aleppo, nemluvě o severovýchodu země, který si přivlastnil tzv. Islámský stát. Každou minutu je jedna rodina nucena opustit domov buď směrem k pobřeží Středozemního moře anebo do Libanonu. Křesťané jsou na stejné lodi se všemi, i když v důsledku postupu extremistů trpěli v některých místech více jako např. Maalula, Sadat, Kassab.

Nuncius v Sýrii se pak zamýšlí nad možnostmi řešení tamější situace:

Celé mezinárodní společenství musí vzít tyto problémy vážně, protože, jak je patrné, snadno se šíří do ostatních zemí tohoto regionu. Krvavý a děsivý konflikt v Sýrii je z různých příčin opomíjen. V neposlední řadě také proto, že žurnalisté sem mají obtížný přístup. Je to velmi riskantní. Je však třeba mít na paměti situaci, kterou prožívá zdejší obyvatelstvo. Bojují zde proti sobě různé skupiny a situace je velice komplikovaná.

Telefonuje z Damašku apoštolský nuncius arcibiskup Zenari.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.