O. Lombardi k cestě papeže do Jižní Koreje

8.8.2014 

V tiskovém středisku Apoštolského stolce byla prezentována papežská cesta do Jižní Koreje, která se uskuteční ve dnech 14. – 18. srpna. Jedním z hlavních cílů této návštěvy bude asijské setkání katolické mládeže, které, jak naznačil vatikánský tiskový mluvčí, bude mít spíše komorní povahu. Budou se ho účastnit 2 tisíce mladých lidí téměř z celé Asie a další 4 tisíce na národních setkáních v jednotlivých asijských zemích. Není to tedy událost, která by z hlediska početní účasti byla srovnatelná s kterýmkoli Světovým dnem mládeže. O. Federico Lombardi prozradil také genezi nadcházející papežské cesty do Jižní Koreje:

Když byl papež v Rio de Janeiru na Světovém setkání mládeže, rozhodl se korejský biskup Lazarus You Heung-Sik z Daejon, který organizoval letošní asijský den mládeže, že si dodá odvahy a pokusí se pozvat papeže Františka. „Uvidíme, co se stane“ – říkal si. A papež, který tehdy již přemýšlel o Asii jako o jedné z priorit, chopil se toho jako dobré příležitosti a bez zaváhání toto pozvání přijal. Nejenom papež se tak dověděl, že existují setkání mladých asijských katolíků a že to letošní bude již šesté. Počátky těchto setkání však sahají ke Světovému setkání mládeže v Čenstochové z roku 1991. Účastnili se jej tehdy také mladí lidé z Asie, kteří se nadchli pro uspořádání asijské verze takového setkání. Od té doby se pořádají přibližně ve stejném časovém intervalu 3 let jako Světová setkání. Tolik tedy k pochopení toho, čím je takzvaný Asijský den mládeže.

Druhou důležitou událostí papežské pouti bude beatifikace 124 mučedníků. O. Lombardi poukázal na skutečnost, že jde o první generaci korejských křesťanů a že všichni byli laickými misionáři. Byli to Korejci, kteří se setkali s Kristem v Číně díky misijnímu působení o. Mattea Ricciho a dalších jezuitů. Přinesli tedy evangelium do Koreje, kde se setkali nejenom s přijetím, ale byli také krutě pronásledováni. Mnoho katolíků zde pro víru v Krista obětovalo svůj život. Mezi nimi také oněch 124 mučedníků, které bude František letos beatifikovat.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.