Kardinál Pell: Chceme-li pomáhat chudým, potřebujeme k tomu prostředky

8.8.2014 

Smysl reformy ekonomických struktur ve Vatikánu a zavádění nových procedur v tomto směru jsou hlavní body obšírného rozhovoru, který poskytl americké agentuře CNS kardinál George Pell. Prefekt Ekonomického sekretariátu Apoštolského stolce zdůraznil, že vatikánský finanční sektor vyžaduje velkou transparentnost a musí být vyvážen a dozorován světským personálem. Poukázal tak na snahu o ztenčení byrokratického aparátu a také na relativizaci role financí při fungování centrální administrativy církve čili římské kurie.

„Zavádíme do života nejlepší možné způsoby řízení. Existují totiž mezinárodní standardy v oblasti účetnictví a hospodaření s penězi a všechny náležité systémy a procedury, které na celém světě fungují, se snažíme zavést i tady,“ říká australský kardinál a dodává, že jde mimo jiné o pravidelné kontroly a také zásadu čtyřech očí. Myslí se tím, že jakoukoli významnou finanční operaci nesmí provádět pouze jedna osoba.

Kardinál Pell si je plně vědom, že ten, kdo daruje církvi peníze, očekává, že budou využity k dobrým cílům dobře. „Jestliže chceme pomáhat chudým, musíme k tomu mít nezbytné prostředky, a čím lépe budeme spravovat svoje finance, tím více dobrého se nám podaří uskutečnit“ – podotýká prefekt vatikánského Ekonomického sekretariátu s odkazem na vyjádření bývalé britské premiérky Margaret Thatcher. Ta prý kdysi řekla, že kdyby v milosrdném Samaritánovi nebylo trochu kapitalisty, neměl by žádné peníze a nemohl by nikomu pomoci. „Budeme moci konat více, když budeme také generovat více“ – řekl kardinál George Pell.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.