Papežský legát na 3. Světový apoštolský kongres Božího milosrdenství

11.8.2014 

Apoštolským úkolem církve je hlásat celému světu bohatství Božího milosrdenství a stále o ně prosit - připomíná Svatý otec v listu adresovaném kardinálovi Franciscu Javierovi Errazuriz Ossovi. Bývalého arcibiskupa Santiaga de Chile jmenoval papež svým zvláštním legátem na III. světový apoštolský kongres Božího milosrdenství (WACOM – World Apostolic Kongres on Mercy), který začne tento pátek 15. srpna v kolumbijském hlavním městě.

„Svědectví o tom, že Bůh je milosrdný, podává Bible, a potvrzuje ho život mnoha svatých i dějinné události – píše papež, který dále nabádá, že „právě tuto pravdu je třeba hlásat všem lidem, kteří často žijí v oblacích egoismu a ve stínu smrti, protože jim schází pravé světlo duše, kterým je naděje.“ František se odvolává na slova sv. Jana Pavla II. z encykliky Dives in misericordia: „Zpřítomňování Otce jakožto lásky a milosrdenství tvoří ve vědomí samotného Krista základní potvrzení jeho mesiášského úkolu a poslání“ (č.3). Jako Petrův nástupce, píše František, chci všem ukazovat Boží milosrdenství jako cestu věčné spásy.

V listě chilskému kardinálovi papež zmiňuje, že o vyslání zvláštního legáta na Světový kongres Božího milosrdenství do hlavního města Kolumbie jej prosili dva kardinálové: bogotský arcibiskup Ruben Salazar Goméz a vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn. Rakouský kardinál je předsedou těchto světových kongresů a sám také ještě za života Jana Pavla II. přišel s myšlenkou jejich pořádání. První se však konal až roku 2008 v Římě. Druhý před třemi roky v krakovských Lagewnikách, tedy v působišti a místě posledního odpočinku sv. Faustiny Kowalské.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.