Předseda korejského episkopátu a filipínský kardinál o návštěvě Františka v Jižní Koreji

18.8.2014 

Pětidenní apoštolská cesta, během které František urazil přes tisíc kilometrů, si ještě zaslouží podrobnější bilanci. O svůj první dojem se nicméně s Vatikánským rozhlasem podělil předseda Korejské biskupské konference, mons. Petr U-il Kang:

”Tato návštěva byla skutečným požehnáním pro celý korejský národ. Myslím, že papež zapůsobil jako dobrý pastýř. Rozjasnil naše tváře k úsměvu, dal nám pocítit útěchu, vnímali jsme díky němu uzdravení z mnoha různých ran…Svou návštěvou tedy naplno projevil svou pastýřskou lásku.”

Jaké bylo podle vašeho názoru nejsilnější poselství celé cesty?

”Poselství, které na mne nejsilněji zapůsobilo, byla tato slova: abychom dospěli k pokoji, musíme začít budovat ve společnosti spravedlnost, jak v rámci národa, tak mezi sebou navzájem.”

Bilancuje předseda jihokorejských biskupů právě ukončenou návštěvu Petrova nástupce. Papeže Františka při jeho první asijské cestě doprovázel manilský arcibiskup, kard. Luis Antonio Tagle, který Svatého otce přivítá na Filipínách v lednu příštího roku. Pastorační cestu hodnotí ze širšího pohledu asijského kontinentu.

”Zakusili jsme pastorační lásku a pozornost Svatého otce, která patří nejenom křesťanům a korejskému národu, ale celému asijskému světadílu. Způsob, jakým papež rozmlouvá s mladými lidmi a jeho schopnost dodávat jim energii, je pro nás známkou naděje. Asie je velice mladý kontinent – dvě třetiny jeho obyvatel jsou mladí lidé. Pokud se tedy Svatý otec zajímá o mládež a soucitně s ní mluví jako duchovní vůdce, je to nádherné svědectví nejen pro Koreu, nýbrž pro celou Asii. Svatý otec dále opakovaně mluvil o solidaritě, zejména v souvislosti s existující propastí mezi chudými a bohatými, s rozdělením v rámci společnosti a mezi asijskými zeměmi. Když se dotýká tohoto tématu a chce spojit lidi, a to i příslušníky různých vyznání, opětovně předává velmi důležité poselství. A myslím, že v Koreji kvůli rozdělení mezi severem a jihem bude mít toto poselství značný dopad.”

Soudí jeden z nejmladších členů kardinálského sboru, který rovněž přisuzuje velký význam beatifikaci korejských mučedníků.

”Navzdory tomu, že je asijská církev početně nevelká, je si vědoma toho, že stovky tisíc asijských křesťanů vydaly svůj život za víru. Obtíže, kterým křesťané v Asii čelí, tedy nejsou nic nového. Dějiny církve tu vždy byly takové. Asijská církev má tuto nádhernou tradici, ono dědictví Ježíše, který nabízí svůj život za všechny. Asijská půda byla požehnána krví mučedníků. Beatifikační slavnost je pro nás, Asijce, dobrý způsob, jak se na to upomenout. Svatý otec mluvil k mladým lidem o různých formách modloslužebnictví. Je snadné odložit víru z pohodlnosti či pragmatismu a uzavírat kompromis. Při beatifikační mši mne skutečně velmi zasáhlo, když jsem si pomyslel: Máme předky, kteří chtěli zaplatit své křesťanství i tím, že nabídli život. To by nás všechny mělo inspirovat...”

Říká na závěr apoštolské cesty do Jižní Koreje filipínský kard. Tagle.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.