Papežský vyslanec se vrátil z Iráku

21.8.2014 

Zvláštní papežský vyslanec kard. Fernando Filoni se vrátil ze své mise v Iráku, o jejímž průběhu dnes informoval Svatého otce Františka. Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů procestoval sever země a zjišťoval, jaké je postavení pronásledovaných křesťanů a jezídů. Hovořil také s politickou reprezentací - mimo jiné s prezidentem autonomního regionu Kurdistán Masúdem Barzáním a s iráckým prezidentem Fuádem Masúmem. Kardinál Filoni působil šest let jako apoštolský nuncius v Bagdádu a ve Vatikánu patří k nejlepším znalcům iráckých poměrů.

Papežský vyslanec v úterý předal hlavě Irácké republiky osobní dopis papeže Františka, který dnes zveřejnila prezidentská kancelář. “Opětovně vyzývám všechny muže a ženy, kteří nesou politickou zodpovědnost, aby použili všech prostředků k řešení humanitární krize”, stojí v papežově poselství iráckému prezidentovi, který pokračuje: “Obracím se na vás se srdcem plným bolesti, které hledí na kruté utrpení křesťanů a dalších náboženských menšin, nucených opustit své domovy a zničená místa náboženského kultu”. Svatý otec v závěru svého listu vyjadřuje vděčnost iráckému lidu za jeho pomoc trpícím bratřím a sestrám.

Kard. Fernando Filoni popisuje své setkání s prezidentem Irácké republiky.

”Bylo velmi srdečné. Předal jsem dopis, který prezident později zodpoví, a popsal jsem svou cestu. Zdůraznil jsem, že to nebyla politická návštěva, ale humanitární mise v zastoupení Svatého otce. Svatý otec využívá všech možností, aby poukázal na postavení oněch ubohých uprchlíků. Není to pouze tragédie iráckého lidu, našich křesťanů nebo jezídů, ale situace týkající se každého člověka, kterému leží na srdci osud lidstva. Malé či velké menšiny, různá věroučná a náboženská vyznání pojí společná lidská důstojnost, kterou je nutné hájit a posilovat.”

Uvedl kard. Fernando Filoni po svém návratu z Iráku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.