Patronka Kuby ve Vatikánských zahradách

28.8.2014 

Socha Panny Marie Milosrdné z Cobre, kterou Benediktu XVI. roku 2008 věnovali kubánští biskupové u příležitosti návštěvy ad limina, od dnešního rána zdobí Vatikánské zahrady. Mariánskou sošku za přítomnosti kubánských biskupů a představitelů Městského státu Vatikán požehnal kardinál komoří Tarcisio Bertone:

”Kubánský lid Pannu Marii uctívá jako Milosrdnou Matku z Cobre, považuje ji za svou patronku a oslovuje ji s prostou láskou a něhou jako “Cachitu”. Jan Pavel II. říkával, že kubánské dějiny jsou plné nádherných projevů lásky, kterými lid zahrnuje svou patronku.”

Kardinála Bertoneho doplnil arcibiskup Santiaga de Cuba, Dionisio Guillermo García Ibáñez:

”Tato úcta se projevovala nejprve po domech, v srdcích, v kapličkách. Kubánci odešli do mnoha zemí světu a svou Pannu Marii brali s sebou. Vše prožíváme s ní a ona s námi. Tato malá bronzová soška je kopií sošky, kterou tři chlapci před čtyřmi stoletími vylovili v zátoce Bahía de Nipe. Jakoby se v ní soustředily dějiny kubánského národa.”

Řekl arcibiskup Santiaga de Cuba. Socha Matky Boží, patronky Kuby, se tak přidružila ke třinácti dalším kopiím mariánských soch, které stojí ve Vatikánských zahradách.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.