Muslimští představitelé se distancují od tzv. Islámského státu

30.8.2014 

Stále více muslimských představitelů oficiálně odsuzuje hrůzné činy teroristické skupiny „Islámský stát“, kterých se dopouští na Blízkém východě. „Příčí se nám zprávy o masových popravách a vraždách civilistů“, prohlásil ministerský předseda většinově muslimské Malajsie ve stanovisku, které ve středu zveřejnila státní zpravodajská agentura Bernama. „Činy militantního Islámského státu stojí v rozporu s učením islámu, kulturou a lidskostí“, dodal malajsijský premiér Najib Razak.

V minulém týdnu odsoudila Islámský stát rovněž sousední Indonésie, kde v celosvětovém měřítku žije nejpočetnější muslimská populace. Na území tohoto státu byl Islámský stát jako teroristické uskupení zakázán, ačkoliv má podle bezpečnostních expertů v obou jmenovaných zemích – jak Malajsii, tak Indonésii – četné stoupence.

Velký muftí Saúdské Arábie označil Islámský stát za „velkého nepřítele islámu“, informuje tiskové zpravodajství. „Extrémistické a militantní ideje a terorismus, které za sebou nechávají trosky a ničí lidskou civilizaci, nejsou součástí islámu“, zdůraznil Abdal Azíz Šajch, saúdskoarabský nejvyšší náboženský představitel.

Obdobně se vyjádřil velký muftí Egypta. Podle Šaukího Ibrahima Aláma je Islámský stát “nebezpečím pro islám i muslimy“. Krutost Islámského státu v Iráku a Sýrii nelze ospravedlňovat islámem, zdůrazňuje rovněž velký muftí Turecka.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.