Žurnalistika není jen přinášení zpráv

20.7.2004 

?Každý den se rodím znovu, protože jsem šťasten, že jsem na světě,? to jsou slova emeritního arcibiskupa Ravenny-Cervie, kardinála Ersilia Toniniho, který dnes slaví své 90. narozeniny. Mezi gratulanty tomuto kardinálu-novináři nechyběl ani prezident italské republiky, Carlo Azeglio Ciampi.

Ersilio Tonini se narodil v San Giorgio Piacentino, 20. července 1914, v rodině zemědělců jako třetí z pěti dětí. Neměl ještě 11 let, když vstupoval do nižšího semináře a na kněze byl vysvěcen 18. dubna 1937. Jeho vášeň pro žurnalistiku zpečetil papež Pavel VI., když jej roku 1978 jmenoval do čela katolického deníku Avvenire. Kardinálský biret obdržel 26. listopadu 1994 z rukou Jana Pavla II. Kde se vzalo ono novinářské nadšení jsme se zeptali přímo jubilanta. U našeho mikrofonu je kardinál Ersilio Tonini:

"Tahle zvláštní vášeň se objevila už dávno. Byl jsem v semináři a při stole se tam čas od času čítaly také časopisy. Řekl jsem si tenkrát: ?Musíš se pořádně učit italštinu, protože kdyby ses zítra měl stát novinářem, musíš být připraven?. To maminka mě naučila dívat se do budoucna. Pak, když mě Pavel VI. požádal, abych převzal Avvenire, vzpomněl jsem si na to chlapecké přání ? a řekl jsem si: ?A heleme se, kruh se uzavírá!? A došla mi ještě další věc: žurnalistika neznamená jen přinášet zprávy, nýbrž svolává celý svět ke společnému životu, k pomoci a k pochopení toho, co se děje a v čem se připravuje budoucnost." - řekl v rozhovoru pro náš rozhlas kardinál Ersilio Tonini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.