Papež: Církev má odvahu matky, která ví, jak bránit svoje děti

3.9.2014 

Dnešní generální audience se konala na náměstí sv. Petra. 50 tisíc lidí si vyslechlo katechezi, v níž Petrův nástupce pokračoval v rozjímání o církvi, tentokrát o církvi jakožto matce.

Mateřství církve je pokračováním toho Mariina a je jako by jeho prodloužením v dějinách. V plodnosti Ducha církev stále rodí nové děti v Kristu, vždy v naslouchání Božího Slova a v chápavosti Jeho plánu lásky. Církev je matka. Ježíšovo narození v Mariině lůně je totiž předzvěst znovu zrození každého křesťana v lůně církve, poněvadž Kristus je prvorozený z mnoha bratří (srov. Řím 8,29). Z Marie se narodil náš bratr Ježíš, který je vzorem, a my všichni jsme narozeni v církvi. Rozumíme tedy tomu, že vztah, který spojuje Marii a církev, je velice hluboký. Pohledem na Marii objevujeme tu nejkrásnější a nejlaskavější tvář církve, a podíváme-li se na církev, rozeznáváme jemné Mariiny rysy. My křesťané nejsme sirotci, máme matku a to je velkolepé.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František pak ve svém pozdravu k poutníkům arabského jazyka oslovil zejména věřící z Iráku:

Chtěl bych dnes zejména ty bezbranné a pronásledované ujistit blízkostí. Jste v srdci církve. Církev spolu s vámi trpí a je na vás hrdá. Je hrdá na to, že má děti jako jste vy. Jste její silou a konkrétním a autentickým svědectvím jejího poselství spásy, odpuštění a lásky. Všechny vás objímám, všechny. Pán ať vám žehná a ustavičně vás ochraňuje!

V pozdravu k poutníkům z italského kraje Terni papež poukázal na tamější nesnadnou sociální situaci:

Rád bych se připojil k nedávným vystoupením biskupa z Terni-Narni-Amelia a vyjádřil své hluboké znepokojení nad závažnou situací, kterou prožívají početné rodiny v Terni v důsledku plánů ocelárny Thyssenkrupp. Znovu důrazně vybízím k tomu, aby nepřevážila logika zisku nad logikou solidarity a spravedlnosti. Do středu každého problému je i na poli práce vždycky třeba stavět člověka a jeho důstojnost! S prací se nezahrává. Kdo odnímá práci, ať si je vědom, že odnímá lidem jejich důstojnost.

Na závěr generální audience Petrův nástupce po společné modlitbě Otče náš udělil apoštolské požehnání. Potom se jako obvykle věnoval individuálně přibližně stovce přítomných nemocných a postižených lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.