Papež se setkal se Šimonem Peresem a El Hassanem bin Talalem

4.9.2014 

Petrův nástupce přijal dnes dopoledne na samostatných audiencích bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese a jordánského prince El Hassana bin Talala. Obě setkání přibližuje vatikánský tiskový mluvčí o. Federico Lombardi:

Dnes dopoledne Svatý otec poskytl dvě soukromé, ale významné audience. Na první přijal bývalého izraelského prezidenta Šimona Perese, který papeže informoval o svých současných mírových iniciativách poté, co opustil přímou politickou aktivitu. Byla to důležitá a dlouhá audience, která trvala skoro hodinu a probíhala za přítomnosti tlumočníka. Šimon Peres mu představil svůj plán založit organizaci na způsob jakési náboženské OSN, čemuž papež věnoval velkou pozornost, ale nepřijal v této věci žádný zvláštní závazek.

Podobný charakter mělo setkání s jordánským princem bin Talalem, ke kterému o. Lombardi poznamenává:

Svou náplní byla tato audience podobná, protože jordánský princ představil papeži činnost nadace či institut, který založil také ve směru mezináboženského dialogu a mírového úsilí v aktuálním kontextu projevů násilí ve světě. Také tato audience jordánského prince byla dlouhá, více než půl hodinová, a papež si jí velmi cení a přikládá ji velký význam.

Říká vatikánský tiskový mluvčí k dnešnímu setkání papeže s bývalým prezidentem Peresem a jordánským princem bin Talalem.

Kromě těchto audiencí se Petrův nástupce dnes setkal s patnácti biskupy Kamerunu, kteří jsou v Římě na kanonické návštěvě ad limina apostolorum.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.