Civilta Cattolica vydává komentář exhortace Evangelii gaudium

6.9.2014 

Časopis italských jezuitů Civilta Cattolica vydává komentovanou exhortaci papeže Františka Evangelii gaudium. Na komentáři se podíleli také mnozí argentinští spolupracovníci. Šéfredaktor zmíněného časopisu o. Antonio Spadaro přibližuje smysl této iniciativy:

Exhortace může být jistě klidně čtena bez jakéhokoli kritického aparátu či dlouhého vysvětlování. Je psána jednoduše a přímočaře a oslovuje srdce. My jezuité z Civilta Cattolica jsme se cítili povoláni nikoli vysvětlit tento text, který je srozumitelný sám o sobě, ale spíše doprovodit čtenáře při jeho četbě. Požádali jsme proto několik argentinských spolubratří, kteří papeže Františka dobře znají. Přednášejí na univerzitě San Salvador od San Miguel v Buenos Aires. Pokusili jsme se ukázat kořeny tohoto dokumentu, zachytit výzvy a perspektivy, které nabízí, a z různých hledisek tento dokument prezentovat. Z hlediska sociálního, z hlediska lidové mystiky, důležitosti dialogu a významu radosti. Papež František je především pastýř. Působil jako arcibiskup Buenos Aires a je zjevné, že Evangelii gaudium není plodem teologického laboratoria, nýbrž reflexe na tomto poli, která vyvěrá z vlastní zkušenosti. To je pravděpodobně nejvýznamnější prvek, který dává chuť i soudržnost této reflexi.

Říká o. Antoniio Spadaro v souvislosti s vydáním komentáře apoštolské exhortace Evangelii gaudium, který vychází péčí časopisu Civilta Cattolica.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.