Papež o sestrách zavražděných v Burundi: velkorysé svědkyně evangelia

8.9.2014 

Papež František vyjádřil zármutek nad smrtí tří italských misionářek z kongregace sv. Františka Xaverského, které v neděli v Burundské republice zavraždili dosud neznámí pachatelé. Svatý otec ve dvou soustrastných telegramech – adresovaných generální představené xaveriánek, sestře Ines Frizzové, a apoštolskému nunciovi v Burundi, mons. Evaristovi Ngoyagoyovi, vyslovuje přání, aby prolitá krev zasela naději na vybudování ryzího bratrství mezi národy. Petrův nástupce ujišťuje o své modlitbě za tři velkorysé svědkyně evangelia – sestry Olgu Raschiettiovou (82), Lucii Puliciovou (75) a Bernardettu Boggianovou (79). Z Burundi telefonuje O. Mario Pulcini, představený xaveriánské misie v Kamenge, která leží severně od hlavního města Bujumbura.

“Jsme všichni v šoku. Je za tím něco příliš velkého, možná to byla pomsta. Nedokážeme prostě najít motivaci a ospravedlnění tak hrůzného zločinu. Prohledáváme okolní čtvrti, ptáme se na všech stranách…Naše tři spolusestry byly ve zdejší misii sedm let, předtím pracovaly v Demokratické republice Kongo. Sestra Lucia pracovala především jako zdravotnice, léčila tisíce nemocných. Mezi lidmi byla velmi oblíbená. Sestra Olga původně v Kongu působila jako katechetka a učitelka, ale také ona projevovala velkou vnímavost vůči nemocným. Každý den je navštěvovala, roznášela jim potraviny. Sestra Bernardetta byla hodně let představenou, a to i v rámci generální kurie. Tady v misii se věnovala především kurzům šití pro dívky. Pro misii v Kamenge, ale také pro církve v Burundi a Kongu je to obrovská ztráta“.

Místní policejní zdroje a misionářské agentury detailně informují o hrůzném násilí, kterému sestry podlehly. Jak na brutální vraždu reagovalo místní obyvatelstvo?

“Lidé se shlukli kolem kostela a fary a byli také v šoku. Nyní se bojí, že půjdeme pryč, že opustíme farnost a čtvrť. Většina z nich se snaží pomáhat ve vyšetřování. Pokud se vyskytne pochybnost či cokoliv jiného, ihned to přijdou oznámit…Tato tragédie skutečně ohrožuje práci našich spolupracovníků, zejména katechetů a dalších, kteří pomáhají ve farnosti.“

Uvedl pro Vatikánský rozhlas xaverián O. Pulcini.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.