Kdo přijede na mimořádný synod o rodině?

9.9.2014 

Místopředseda České biskupské konference, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, bude Českou republiku zastupovat na synodu o rodině, který se bude konat ve Vatikánu ve dnech 5. až 19. října. Svatý stolec dnes zveřejnil seznam účastníků již třetího mimořádného shromáždění v historii synodů. Čteme v něm celkem 253 příjmení, 14 z nich patří manželským párům, které se zúčastní ve skupinách expertů a auditorů. Ve vatikánské synodní aule zasedne 191 synodních otců – mezi nimi 25 předsedů vatikánských kuriálních úřadů a 114 předsedů biskupských konferencí – 36 z Afriky, 24 z Ameriky, 18 z Asie (Čínu zastoupí arcibiskup Tchaj-pej, mons. Shan-Chuan), 32 z Evropy a 4 z Oceánie.

Zbývajících 62 účastníků synodu zahrnuje 8 bratrských delegátů, včetně metropolity Hilariona, který vede oddělení vnějších vztahů moskevského patriarchátu. Východní katolické církve vysílají na synod třináct svých představitelů – ohniska současných konfliktů, tedy Irák a Ukrajinu, zastoupí chaldejský patriarcha Louis Sako a kyjevsko-haličský vyšší arcibiskup Svjatoslav Ševčuk. Třináct manželských dvojic patří ke 38 auditorům synodu, kteří mají právo promluvit v synodní aule, avšak nikoli hlasovat. Jeden manželský pár byl vybrán mezi šestnáct odborných poradců, tedy spolupracovníků zvláštního sekretáře synodu. Mezi delegáty, které na synod jmenuje papež, je mimo jiné ředitel jezuitského časopisu La Civiltá Cattolica, O. Antonio Spadaro.

Během dvou týdnů synodních prací se účastníci shromáždění budou zabývat pracovním dokumentem Instrumentum laboris, který v červnu představil generální sekretář synodu, kard. Baldisseri. Podle italského kardinála je cílem nadcházejícího synodu “ukázat dnešnímu světu krásu rodiny a její hodnoty, vycházející najevo při hlásání Ježíše Krista, který zahání strach a nastoluje naději”.

Jak již dříve oznámila řádná rada synodu, budou synodní práce probíhat v souladu s novou metodologií, umožňující dynamičtější účast synodních otců. Synod chce učinit nezbytné kroky k tomu, aby vydal nové směrnice pro chod synodních prací, nebo případně přistoupil k jejich zcela nové organizaci. V závěru říjnového mimořádného synodu o rodině se nepočítá s vydáním psaných dokumentů. Shromáždění totiž bude první etapou reflexe, kterou uzavře řádný synod na podzim příštího roku. Ve dnech 4. až 25. října 2015 se bude věnovat tématu “Ježíš Kristus odhaluje tajemství a povolání rodiny.”

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.