Mons. Kaigama: Mezinárodní společenství by mohlo zastavit také Boko Haram

12.9.2014 

V belgických Antverpách, kde se konalo setkání představitelů různých náboženství, vystoupil také nigerijský arcibiskup Ignatius Kaigama, jehož diecéze zahrnuje oblast, kde působí teroristé, kteří se nazývají Boko Haram a hlásí se k islámu. Vatikánskému rozhlasu vylíčil arcibiskup Kaigama, jak je tomu s islámem a násilím v jeho zemi:

„Můžeme říci, že muslimové jsou naši přátelé. Existují však dvě úrovně. Moderovaný islám, tedy umírnění muslimové usilují spolu s námi o mír. Proto také přijel do Antverp spolu se mnou emir Ouassé, významný představitel islámu v Nigérii. Druhou rovinu představuje sekta Boko Haram, která iracionálně řádí a působí zkázu ve jménu Boha a islámu. Tyto dvě věci musíme oddělovat. Islám je náboženstvím míru, ale neznamená to, že neexistují napětí. Ve vzájemných vztazích existují napětí také s umírněnými muslimy v otázkách týkajících se manželství, konverzí, míst bohoslužebného kultu a stavby mešit či kostelů. Problémy existují, ale nejsou tak závažné jako je problém zvaný Boko Haram, který vraždí a ničí.“

V Iráku křesťané požadují zásah proti takzvanému islámskému státu. Co v Nigérii?

Ano, žádáme o takovou pomoc, ale nepřichází. Mezinárodní pomoc je důležitá, ale nevím jak, ani čím by bylo možné pomoci. Domnívám se, že velká pomoc, kterou by mezinárodní společenství mohlo poskytnout, by bylo zamezení dovozu zbraní, které Boko Haram nepochybně dostává ze zahraničí. Jak by jinak bylo možné, že má sofistikovanější zbraně než nigerijská armáda? Musejí existovat jednotlivci či země mimo Nigérii, které podporují násilí páchané skupinou Boko Haram. Mezinárodní společenství to může zastavit. Různé bezpečnostní služby mají informace o Boko Haram a o terorismu v Iráku i jinde. Pokud by tedy existovala vůle, myslím, že by bylo možné zastavit také Boko Haram.

Říká nigerijský arcibiskup Kaigama o situaci v Nigérii, kde zmínění teroristé připravili o život již tisíce lidí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.