Papež František oddal 20 manželských párů

14.9.2014 

Na tuto neděli připadl svátek Povýšení svatého kříže a Petrův nástupce při této příležitosti slavil ve vatikánské bazilice eucharistii spojenou s udílením svátosti manželství. Dvacet párů složilo před Bohem své manželské sliby. Polovina z nich je mladší třiceti let a věk nejstaršího páru se blíží k padesátce. Všichni novomanželé pocházejí z Itálie.

Papež František ve své homilii komentoval starozákonní epizodu o měděném hadu jako protiléku na pokušení omrzelosti ve vztahu k manželskému a rodinnému životu a v samotném závěru řekl:

Láska Ježíše, který požehnal a posvětil jednotu manželů, je s to uchovat jejich lásku a obnovit ji, pokud se lidsky vytratí, naruší a vyčerpá. Kristova láska může manželům navrátit radost ze společného putování, protože manželství spočívá ve společné cestě muže a ženy, na níž má muž poslání pomáhat manželce, aby byla více ženou, a žena má pomáhat manželovi, aby byl více mužem. To je poslání, které máte. „Mám tě rád, tedy tě učiním více ženou.“ „Mám tě ráda a proto tě učiním více mužem.“ Toto je vzájemnost růzností. Nejde to hladce, bez konfliktů, ne. To by nebylo lidské. Je to náročná, někdy obtížná a někdy také konfliktní cesta, ale takový je život! A rámci této teologie, kterou nám dává Boží Slovo o putujícím lidu a také rodinách, které putují, a putujících manželech, jedna malá rada. Je normální, že se manželé nepohodnou. Dochází k tomu vždycky. Radím vám však: nikdy nekončete den bez usmíření. Nikdy! Stačí malé gesto. A pokračuje se v cestě. Manželství je symbolem života, reálného života, není to pohádka! Je to svátost lásky Krista a církve; láska, která nachází v kříži své potvrzení a svoji záruku.

Řekl papež František dvaceti párům, které si dnes za jeho asistence udělily ve vatikánské bazilice svátost manželství.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.