Nový metropolita Sydney

18.9.2014 

Papež František jmenoval nového arcibiskupa australského Sydney, který nahradí kard. George Pella, nynějšího prefekta Ekonomické sekretariátu. Stává se jím dominikán Anthony Colin Fisher, dosavadní biskup australské diecéze Paramatta.

Mons. Fisher se narodil roku 1960 v Sydney, vystudoval práva a pracoval v advokátní kanceláři. V pětadvaceti letech vstoupil do Řádu bratří kazatelů, přestěhoval se do Melbourne a tam vystudoval teologii. V roce 1987 složil věčné sliby a o čtyři roky později přijal kněžské svěcení. Ihned poté byl vyslán na oxfordskou univerzitu, kde dosáhl doktorátu z filosofie.

Po návratu do Austrálie vyučoval na Australské katolické univerzitě a byl novicmistrem dominikánského řádu. V rámci katolické nauky se věnoval etickým otázkám, což vedlo k jeho jmenování členem Papežské akademie pro život a ředitelem nově ustaveného melbournského Institutu Jana Pavla II. pro manželství a rodinu.

V roce 2008 mons. Fisher koordinoval přípravu Světových dní mládeže v Sydney a o dva roky později byl jmenován biskupem, který je při Australské biskupské konferenci zodpovědný za mládež. Dále působí v biskupských komisích pro nauku a morálku, zdraví a službu ve společnosti a pro pastoraci. Je předsedou biskupské pracovní skupiny pro otázky eutanazie.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.